A CIA emberrablásai már legalább 1995-ben elkezdődtek

InfoRádió / MTI
2007. október 21. 16:15
Egy dán lap szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) európai emberrablásai már legalább 1995-ben elkezdődtek, amikor egy terrorizmussal gyanúsított egyiptomi férfit elfogtak Horvátországban, és átadták Kairónak.

A Politiken napilap vasárnapi számában megjelent cikk szerint az amerikai ügynökök 1995 szeptemberében kerítették kézre az Abu Talal nevű férfit, aki politikai menedékjogot élvezett Dániában. Azzal gyanúsították, hogy a Dzsamáa al-Iszlamíja szervezet magas rangú tagja. Átadták Egyiptomnak, ahol valószínűleg kivégezték.

A lapnak Michael Scheuer volt CIA-alkalmazott elmondta, hogy Abu Talalt veszélyes terroristának tartották, s Kairó korábban kérte is a kiadatását Koppenhágától, ahol azonban megtagadták ezt, mert esetében a halálos ítélet is számba jöhetett.

Az ügyök és más CIA-alkalmazottak szerint a dán titkosszolgálat tudott az emberrablásról, de Per Stig Moller külügyminiszter azt válaszolta a Politikennek, hogy ő nem kapott semmiféle információt a CIA illegális akciójáról "dán területen".