Lemondott Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója

InfoRádió / MTI
2007. október 20. 11:55
Lemondott tisztségéről Ali Laridzsáni, Irán nukleáris ügyekben illetékes főtárgyalója - jelentette be szombaton a teheráni kormány szóvivője.

Golámhoszein Elham közölte, hogy Laridzsáni helyett már az utód, Szajed Dzsalili, az európai és az amerikai ügyekben illetékes jelenlegi külügyminiszter-helyettes találkozik kedden Rómában Javier Solanával, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével

A szóvivő elmondta, hogy Laridzsáni lemondását az államfő ezúttal elfogadta.

Golámhoszein Elham nem részletezte, hogy mi a főtárgyaló, az iráni legfelsőbb nemzetbiztonsági tanács titkára lemondásának oka, csak annyit mondott, hogy "más politikai tevékenységre" akar összepontosítani.

Hozzátette, hogy Laridzsáni lemondása azonnali hatályú, de elképzelhető, hogy a Solanával való találkozón még ő is ott lesz.

Egyes elemzők szerint Laridzsáninak nézeteltérése van Mahmúd Ahmadinezsád elnökkel az iráni atomdosszié miatti nemzetközi tárgyalásokon követendő taktikát illetően, noha mindketten helyeslik, hogy Irán nem állítja le atomprogramját a nyugati követelések ellenére.

Közben a Forradalmi Gárda nevű elitalakulat egyik magas rangú parancsnoka közölte, hogy Irán képes akár 11 ezer rakétát is elindítani ellenséges támaszpontok felé egy percen belül azután, hogy az országot esetleg támadás éri.