Madeleine-ügy: végzetes hibák sorozata

Infostart
2007. október 18. 12:00
A portugál rendőrök egy sor esélyt elmulasztottak arra, hogy megtalálják a május elején eltűnt Madeleine McCannt - állítja öt brit bűnügyi nyomozó is, miközben a vizsgálat ismét a kislány édesanyjára koncentrál. A nyomozók megpróbálják percről-percre rekonstruálni az asszony minden egyes lépését - különösen azt a másfél órát, amelyet szerintük az anya egyedül töltött a gyermekeivel a családi apartmanban.

Madeleine 168 napja tűnt el, de a nyilvánosság azóta is nagyon keveset tud a nyomozás állásáról.

Mivel a portugál törvények szerint a rendőrség és a gyanúsítottak - a kislány szülei és Robert Murat - nem nyilatkozhatnak, a sajtó kiszivárogtatásokra és saját összeesküvés elméleteire kénytelen támaszkodni.

Az egyik brit televízió, a Channel 4 ezért öt brit szakértőt küldött Praia da Luzba - az öt nyomozónak összesen 134 éves tapasztalata van a legsúlyosabb bűnügyek - emberrablás, gyilkosság és pedofília - vizsgálatában.

A dolguk az volt, hogy rávilágítsanak az összes ellentmondásra, és megvizsgálják, miként végezték a portugál rendőrök a nyombiztosítást, megfelelően kutattak-e az esetleges emberrabló után, és jogosan vádolják-e a szülőket.

Három teória - és a válaszok

Három teória létezik arról, hogyan tűnhetett el Madeleine. Az első: elkóborolhatott-e maga a gyerek? A második: valaki elrabolta. A harmadik: történhetett-e vele valami az apartmanban?

Az első lehetőséget talán a legegyszerűbb kizárni; David Canter, aki a nyomozati pszichológia professzora a Liverpooli Egyetemen, úgy véli: ha a kislány felébredt, és elindult volna valahova azon az éjszakán, nem jutott volna messzire.

Nyilván a medence irányába indult volna, amelynek közelében a szülei vacsoráztak. A környék egyébként is ki volt világítva, egy felnőttnek hamar feltűnt volna a magányosan bolyongó kicsi, és a segítségére sietett volna.

A második lehetőség kizárása már bonyolultabb. Az anya, amikor rájött, hogy nincs meg a gyerek, azonnal erre a lehetőségre gondolt, hiszen azt kiáltozta: "Elrabolták!"

Két szemtanú is beszámolt arról, hogy az apa, Gerry McCann azon a végzetes éjszakán azt állította: valaki a redőny betörésével jutott be a gyerekszobába.

Miért éppen Madeleine?

A szakértők azonban óvatosabbak. Senki nem kérdezte meg eddig a szülőktől, miért Madeleine lett volna a célpont - hangsúlyozták. Nem tudnak válaszolni arra a kérdésre, milyen ember választotta volna áldozatul a négyéves kislányt, aki egy kétéves ikerpár mellett alszik.

Canter szerint egy "hivatásos" gyermekrabló banda sosem vadászik olyan helyen, mint Praia da Luz, ahol "túl sok a felnőtt".

"Sajnos, millió sokkal könnyebb célpont van Kelet-Európában. A Madeleine-hez hasonló szőke gyerekkel tele vannak a horvátországi árvaházak " - tette hozzá magyarázatképpen a professzor.

Akkor egy pedofilról lenne szó, akit nem érdekelnek a kétévesek? Dave Barclay professzor szerint, aki vezető törvényszéki szakértő, és az elmúlt hat évben 215 "halott" gyilkossági ügyön dolgozott, az Ocean Club a "perverzek paradicsoma".Az apartmanok többsége ugyanis a medencére nyílik, vagyis a szobákból bárki nyugodtan figyelheti a kicsiket. Portugáliában rengeteg a pedofil, és nem szokatlan a fiatalkorúakkal folytatott nemi kapcsolat.

A törvények már a 13 évesek számára is megengedik a szexuális kapcsolatot, ha azt mindkét fél akarja, és felek azonos korúak.

A gyermekmolesztálók ráadásul gyakran nem kapnak börtönbüntetést, csak a bántalmazottat veszik állami gondozásba.

Pedofilnak túl fiatal, "csecsemőpótléknak" túl öreg

Ha nem gyermekrabló vagy pedofil, akkor ki rabolhatta el Madeleine-t? Egy elkeseredett anya aligha, aki esetleg saját halott gyermekét akarta volna "kicserélni" vele - ehhez ugyanis túl "öreg".

A rablás szempontjából egyébként is a "legrosszabb" kor a négy év, állítja David Canter; a gyerek ilyenkor túl fiatal a legtöbb pedofilnak, de túl öreg "csecsemőpótléknak".

Ha az első két lehetőséget kizárjuk, marad a harmadik: a szülőknek van valami közük a gyerek eltűnéséhez. Ezt a lehetőséget veszi egyre komolyabban a portugál rendőrség is szeptember óta.

A statisztikák is ezt a lehetőséget támasztják alá. "Mindig a család az első, amelyet vizsgálni kell. Négy gyermekből háromnak a haláláért a szülők a felelősek" - hangsúlyozta Chris Stevenson főfelügyelő, a szakértői csoport vezetője.

Mindig a szülők az első számú gyanúsítottak

Nagy-Britanniában először a családtagokat kérdezik ki ilyen esetben, és megvizsgálják, hogy a helyszínen talált nyomok alátámasztják-e a vallomásukat.

A brit szakértők szerint a Madeleine-ügyben a rendőrség túlságosan későn kezdtek a törvényszéki szakértőkre támaszkodni - és ez volt az egyik legsúlyosabb hibájuk.

Barclay professzor szerint az apartmant azonnal le kellett volna zárni és alaposan átvizsgálni.

A spekulációk az apartmanban és a bérelt autóban talált DNS-ről "érdekesek", de valószínűleg nem érnek többek - hangsúlyozta a törvényszéki szakértő.Mivel bizonyított, hogy Madeleine elesett és megsértette a térdét az apartmanban, nem lenne csoda, ha megtalálták volna a DNS-ét a szobában és a ruháin - ezek közvetítésével pedig más tárgyakra is átkerülhetett.

Különösen szkeptikus azt illetően, valóban testnedvekből származó maradványokat talált a rendőrség a kislány eltűnése után 25 nappal bérelt Renault-ban. Következtetést azonban csak akkor lehet majd levonni, ha megvannak a végleges eredmények.

Felhívták az figyelmet az időtényező fontosságára is. Az eltűnés utáni egy óra a legfontosabb; ez az "arany óra", amely alatt a legnagyobb a valószínűsége annak, hogy egy gyereket még élve megtalálnak.

Keresték a csatornában?


Az esélyek ezután folyamatosan csökkennek. A keresőket ráadásul katonai pontossággal kell kioktatni és megszervezni - erősen kétségesnek tartják, hogy ez Madeleine esetében megtörtént volna.

Kate McCann 10:10-kor riasztotta a barátokat - akik a helybeliekkel együtt azonnal elkezdték a keresést a környező utcákon, házakban és a strandon. De mennyire értettek ezek az emberek a kereséshez?

Ennek a szakértője Gary Lig, aki a West Yorkshire-i rendőrség tagjaként száznál több kutatásban vett részt.

"Még a kiképzett rendőrtisztek is elnézhetnek kulcsfontosságú nyomokat. Volt olyan eset, hogy háromszor-négyszer átkutattunk egy épületet, mire megtaláltuk a holttestet" - jelentette ki.

A helyszínen tudta meg például, hogy Praia da Luz alatt hatalmas szennyvízcsatorna-rendszer fut végig.

Vajon ezt átkutatták? - tette fel a kérdést, amelyre a helyi rendőrség nem volt hajlandó válaszolni.

És a szemetes konténerekben?

Szemtanúk szerint a rendőrök elég nagyvonalúan kutatták át a városban található hatalmas szemetes konténereket is.

"Láttam, ahogy a rendőrök keresik Madeleine-t, de azt nem, hogy belénéznek a konténerekbe. Nem hinném, hogy mindegyiket átkutatták volna" - állítja az üdülőhelyen dolgozó egyik dadus, Charlotte Pennington.

Ami még hihetetlenebb volt a brit szakértőknek, az az volt, hogy a szemetes konténereket a szokásos módon ürítették Madeleine eltűnése után - és nincs jele annak sem, hogy átkutatták volna a szemétlerakókat. Ezzel a gondatlansággal kulcsfontosságú nyomokat semmisíthettek meg.

A portugál rendőrség nem volt felkészülve sem a gyors cselekvésre, sem a médiaérdeklődésre, amely az ügyet azóta is övezi.

Az országban mindössze két gyermekrablási ügy volt az elmúlt 15 évben, mégsem vették igénybe a britek segítségét, akik pedig sokkal tapasztaltabbak ezen a téren, és sokat tanultak azokból a sajnálatos hibákból, amelyeket a nyomozások során elkövettek.

A kislány eltűnése óta 168 nap telt el, de ahelyett, hogy egyre többet tudnánk arról, mi történt - egyre kevesebbet tudunk. S ami a legrosszabb: talán soha nem derül ki, mi történt a kislánnyal.

A négy szakértő ma este számol be tapasztalatairól a televízióban.