Két métert nőtt a Mont Blanc két év alatt

Infostart
2007. október 16. 09:49
Európa legmagasabb hegye, a Franciaországban lévő Mont Blanc több mint két méterrel lett magasabb két év alatt. Megdöbbentő módon ez a globális felmelegedésnek köszönhető.

Az Alpok legmagasabb csúcsáról a gyerekek generációi tanulták azt, hogy 4807 méter magas. Az elmúlt hónapokban azonban a tudósok ismét megmérték a hegy magasságát. Kiderült, hogy napjainkban már 4810,9 méteres.

A növekedést 2003 óta regisztrálják a kutatók, de az elmúlt időszakban a folyamat felgyorsult. Az elmúlt két évben több mint 2 méterrel lett magasabb.

Mindez annak köszönhető, hogy a hó jelentősen felhalmozódott a csúcson - mondta a hegy magasságát vizsgáló kutatócsoport egyik tagja. A Mont Blanc lejtőin 2005 óta csaknem megkétszereződött az ott felgyűlt hó mennyisége, és mára meghaladja a 24 ezer köbmétert.

Úgy tűnik, hogy az utóbbi időben szinte Európa összes hava erre a 4000 méternél magasabb hegyre hullott, miközben az alacsonyabbak hóhiánnyal küszködnek. Mindez nem jó hír a síkedvelőknek.

Az emelkedés tehát csak a legmagasabb csúcsokra jellemző, miközben a közepesen magas vagy alacsonyabb vidékeken folyamatosan olvadnak és összezsugorodnak a gleccserek.