Kiássák a halottakat egy muszlim temető kedvéért?

Infostart
2007. október 12. 20:30
Felháborodást váltott ki a helyi közösségben, hogy ismét használatba akarnak venni egy ma már természetvédelmi területnek számító régi kelet-londoni temetőt.

A Tower Hamlets Temetőt 1841-ben nyitották meg, és 1966-os bezárásáig körülbelül 350 ezer embert helyeztek végső nyugalomra a mintegy 33 hektáros területen. A második világháborúban öt bombatámadás is érte, egyes sírokon ma is látszanak a repeszek nyomai.

Ezután természetvédelmi területté nyilvánították, amelyet rendszeresen látogatnak iskolás csoportok, és számos ritka állatfajnak ad otthont. Nem véletlen, hogy a helyi közösségben jelentős felháborodást váltott ki a terv, hogy a halottakat kiemelik a földből, majd ismét megnyitják a temetőt.

"Soha nem engedjük meg, hogy kiássák az őseinket" - fogalmazta meg többek véleményét a helyi lap egyik olvasója.

Ha a terv megvalósul, a Tower Hamlets-be minden felekezet temetkezhet, a közvélemény egy része azonban muszlim temetőt emleget, Kelet-London nagy ázsiai közössége miatt.

A parkot jelenleg mintegy 1.600 önkéntes tartja rendben. Az egyesület egyik támogatója elmondta: szeretnék, ha a hely jelenlegi állapotában maradna meg, hiszen azon kevés helyek egyike, ahol a természet megmenekült Kelet-London terjeszkedésétől.