Esélyegyenlőség: kínai rádióműsor a Vajdaságban

Infostart
2007. október 12. 10:21
Kínai nyelvű rádióműsor indult a Vajdaságban. A régióban hat hivatalos nyel van, de a kínai adás azonban még az ott lakókat is meglepte.

A többnyelvűség természetes a Vajdaságban, hiszen a tartomány alapszabálya szerint hat hivatalos nyelv van: a szerb, a magyar, a horvát, a román, a szlovák, a ruszin és az ukrán.

Ezeken a nyelveken sajtóorgánumok jelennek meg, közszolgálati tévé- és rádióműsorokat sugároznak.

A téma tehát nem szokatlan, mégis némi meglepetést okozott az a bejelentés, hogy Közép-Bácskában, Verbászon egy kereskedelmi rádió hetente egyszer, vasárnap kilenc és tíz óra között kínai nyelvű műsort sugároz.

A településen több száz kínai él és igyekszik beilleszkedni a bácskai város életébe, ugyanakkor hagyományaikat ápolják is sok ezer kilométerre szülőhazájuktól.

A rádió kínai nyelvű műsorát Lin Lin asszony szerkeszti és vezeti, akinek különben több üzlete is van Bácskában. A zenei anyagot is biztosították: Lin Lin személyesen hozta Kínából.

A verbászi rádió tulajdonosa szerint a Bácskában és a Vajdaságban velük élő kínaiaknak joguk van saját hagyományaik és kultúrájuk ápolásában.

A rádióműsor mellett hamarosan kínai nyelvű televíziós programot is indítanak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást