Egyre feszültebb Törökország és az Egyesült Államok viszonya

Infostart
2007. október 12. 16:37
Miközben az örmények elleni népirtásról szóló kongresszusi határozat miatt Törökország hazahívta washingtoni nagykövetét, egy isztambuli bíróság bűnösnek mondott ki két örmény kisebbségi újságírót. Ankara és legnagyobb szövetségese viszonyát közben az is mérgezi, hogy Törökország bejelentette: figyelmen kívül hagyja a külföldi véleményeket az esetleges iraki bevonulás kapcsán.

Szokatlanul feszültté vált Washington, és egyik legfontosabb NATO-szövetségese, Törökország viszonya. Ankara ugyanis dühösen reagált az amerikai kongresszus csütörtöki döntésére, amely népirtásnak mondta ki a XX. század elején a törökországi örményekkel szembeni atrocitásokat és válaszul hazahívta amerikai nagykövetét.

Az amerikai kongresszus külügyi bizottsága annak ellenére fogadta el a határozatot, hogy Törökország korábban figyelmeztette: ennek a kétoldalú kapcsolatok láthatják a kárát.

Törökország a mai napig érzékenyen reagál azokra a vádakra, hogy 1915-17 között népirtást hajtottak végre az Ottomán birodalomban élő örmények ellen, akik egy része a Törökországgal szembenálló cári Oroszországgal mellé állt az I. Világháborúban.

A két éves időszakban másfélmillió örményt öltek meg, vagy deportáltak - Törökország szerint azonban különösen túlzóak ezek az adatok.

Miközben a világban szétszórtan élő örmények komoly nyomást fejtenek ki azért, hogy az eseményeket népirtásnak mondják ki - ezt például megtette a francia nemzetgyűlés - a török büntetőtörvénykönyv tiltja a genocídium elismerését.

A témával kapcsolatos feszültséget jól jelzi, hogy egy isztambuli bíróság épp pénteken mondott ki bűnösnek két örmény újságírót úgymond a "török nemzet megsértéséért".

Törökország Nobel-díjas íróját, Orhan Pamukot is börtönbüntetés fenyegette az örmény ügyről adott nyilatkozatai miatt.

Miközben George Bush amerikai elnök "az Egyesült Államok nemzetbiztonságára veszélyes lépésnek" tartja a döntést, Nancy Pelosi kongresszusi házelnök azt mondta: az egész képviselőházat megszavaztatják a kérdésről.

A török kormánypárt egyik vezető képviselője válaszul jelezte: megtilthatják az amerikaiaknak az iraki és afganisztáni jelenlét miatt fontos incirliki légibázis használatát.

A kétoldalú viszony megromlásának újabb jeleként pedig Erdogan török miniszterelnök azt mondta: országa nem fogja mérlegelni a lehetséges diplomáciai következményeket, ha úgy dönt, hogy Irak területére behatolva folytatja a harcot a kurd szeparatista lázadókkal szemben.