A vészhelyzet feltárása Nobel-békedíjat ért

Infostart
2007. október 12. 15:11
Al Gore volt amerikai alelnök és az ENSZ klímaváltozással foglalkozó kormányközi bizottsága kapta a Nobel-békedíjat. Az InfoRádió által megkérdezett szakértő szerint ezzel együtt is valószínűtlen, hogy a politikus ismét elnökjelölt legyen, a demokratáknak ugyanakkor kedvező a Nobel-díj által keltett médiafigyelem.

A kitüntetéssel a Nobel-békedíj-bizottság azokat az erőfeszítéseiket ismerte el, amelyet az éghajlatváltozással kapcsolatos ismeretek terjesztésére, illetve a klímaváltozás elleni harchoz szükséges intézkedések alapjainak lefektetésére tettek.

Az 59 éves Al Gore korábban Bill Clinton alelnökeként politizált, a 2000-es amerikai elnökválasztást a Legfelsőbb Bíróság döntésével veszítette el George Bush-sal szemben. Hivatalból való távozása után egyebek mellett a Kellemetlen igazság (An Inconvenient Truth) című kétszeres Oscar-díjas dokumentumfilmjével és előadásaival járult hozzá a klímaváltozás kérdéseinek nagy nyilvánosság elé tárásához.

Az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottságát (IPCC) 1988-ban hozták létre, 130 ország 2,5 ezer szakértőjét tömöríti, és idén több olyan jelentést is kiadott, amely az emberi tevékenységet okolja az éghajlatváltozásokért, köztük az egyre gyakoribb hőhullámokért és árvizekért.

Pozitív üzenet

Érdekesség, hogy George Bush amerikai elnöksége idején Al Gore már a második vezető demokrata politikus, aki megkapta a Nobel-békedíjat. A bizottság 2002-ben Jimmy Carter exelnököt díjazta, amelyet akkor sokan úgy értelmeztek, mint az iraki háborúra készülődő Bush-adminisztráció megintését.

A bizottság elnöke szerint ugyanakkor Al Gore kitüntetése nem jelenti a Bush-kabinet elítélését.

"A békedíj sohasem valaki kritikája, az mindig egy pozitív üzenet mindenki számára, aki szerte a világon a békéért küzd" - jelentette ki Ole Danbold Mjoes.

Vészhelyzet

Első nyilatkozatában Al Gore hangsúlyozta: a klímaváltozás erkölcsi és nem politikai ügy.

"A Földet fenyegető valódi vészhelyzet előtt állunk. A klímaválság nem politikai ügy, ez az egész emberiséget érintő erkölcsi és szellemi kihívás" - hangoztatta az expolitikus.

Al Gore szólt arról is, hogy a díjjal járó pénzjutalom neki jutó részét teljes egészében a Szövetség az Éghajlat Védelméért elnevezésű, általa alapított kétpárti környezetvédő szervezetnek adományozza.

Az IPCC elnöke a döntés után reményét fejezte ki, hogy a kitüntetés a világ figyelmének középpontjába helyezi az éghajlatváltozás témáját.

"Az üzenet mindenkihez el kell, hogy jusson - a fejlett országokhoz és a fejlődőkhöz is -, ugyanabban a csónakban evezünk, és biztosítanunk kell, hogy a bolygó lakói ne szenvedjék meg az éghajlatváltozást" - emelte ki Rádzsendra Pacsauri.

Az egyetlen

A Nobel-békedíj Bizottság 181 jelölt közül választotta ki az idei kitüntetetteket.

Tavaly a díjat megosztva a bangladesi Muhammed Junusz közgazdász és az általa vezetett, mikrohitelező Grameen Bank kapta.

A békedíj az egyetlen, amelyet nem a svéd alapító, Alfred Nobel hazájában, hanem Norvégiában, Oslóban adnak át. Ennek magyarázata, hogy az alapító halálakor a két ország még egy államot alkotott, és Nobel végrendeletében úgy rendelkezett, hogy a békedíjat norvég bizottság ítélje oda.

A hagyomány Norvégia 1905-ös függetlenné válása után is fennmaradt. A díjat odaítélő bizottság a norvég parlament, a storting által kinevezett öt tagból áll, amely függetlenül tevékenykedik.A Közép-Európai Egyetem (CEU) Politikatudományi tanszékének munkatársa szerint valószínűtlen, hogy Al Gore elnökként vagy alelnökjelöltként indulna a következő amerikai elnökválasztáson.

Meszerics Tamás emlékeztetett arra, hogy Al Gore-t támogatói már többször felkérték, hogy induljon, akár mint elnökjelölt, akár mint potenciális alelnökjelölt, de ezt eddig mindig visszautasította.

Másrészt nem nagyon szokás az amerikai politikában vesztes elnökjelöltet újra elindítani. A kevés példa egyike Andrew Jackson, aki 1824-ben vesztett, majd négy év múlva nyert.

A huszadik században Richard Nixon lehet erre példa, aki Dwight Eisenhower alelnöke volt, ezután indult John Kennedy ellen, de veszített; győzni 1968-ban tudott - vázolta a történelmi előzményeket a szakember.

A CEU Politikatudományi Tanszékének munkatársa nem tartja valószínűnek, hogy a Demokrata Párt megkockáztassa Al Gore ismételt középpontba állítását, még alelnökjelöltként sem. Mindazonáltal a demokraták számára sokat jelent az a folyamatos médiajelenlét, ami Al Gore Nobel-békedíjával együtt jár.

Közös erőfeszítések kellenek

Meszerics Tamás kérdésre válaszolva elmondta: nehéz szoros összefüggést találni a béke és a klímaváltozás között, de a díj odaítélésének kritériumai már a hetvenes évek közepe óta tágulnak, Kalkuttai Teréz anyáról sem lehetett mondani, hogy úgy járult hozzá a békéhez, mint valamelyik békeszerző politikus.

A szakértő úgy véli, hogy Al Gore-énál nagyobb jelentősége van az ENSZ Kormányközi Klímaváltozási Bizottsága díjazásának, mert ez kiemeli, hogy a klímaváltozás tudományos tény, kezelése pedig kormányközi erőfeszítéseket követel.

Hanganyag: Torda Júlia