Aggasztó hiány orvosokból

Infostart
2007. október 9. 05:30
Németországban egyre nagyobb az orvoshiány. Előbb csupán a korábbi NDK-ból érkeztek riasztó hírek, manapság azonban már több nyugati tartományban is megkezdődött az orvosok elvándorlása.

Hivatalos felmérések szerint alig egy évtized leforgása alatt 46-ról 51 évre emelkedett az orvosok átlagos életkora, ami főleg azzal függ össze, hogy a fiatal doktorok jelentős része Nagy-Britanniában vagy egyenesen a tengerentúl próbál szerencsét.

Az egykori NDK-ban lassan elnéptelenednek a rendelők és a kórházak, ugyanis az orvosi állások 55 százaléka betöltetlen, és a jelek szerint kilátás sincs a lehangoló helyzet javulására.

Időközben a nyugati tartományok is egyre súlyosbodó doktorhiánnyal küzdenek: jelenleg az állások kétharmada ugyan még betöltött, de a tendencia távolról sem reménykeltő.

Az egészségügyi reform keretében az orvosok fizetése fokozatosan csökken, így egyre kevesebben választják ezt a hivatást, akik pedig kikerülnek az egyetemről, alaposan meggondolják, hogy német klinikához, illetve kórházba szegődjenek el cselédkönyvesnek.

Elsősorban a szemészekből, a nőgyógyászokból, az idegorvosokból és a bőrgyógyászokból mutatkozik fokozódó hiány Németországban.

A betegbiztosító-társaságok szövetségének szóvivője az adatok ismertetésekor úgy vélte, hogy hamarosan egészségügyi válság léphet fel, ha nem sikerül záros határidőn belül gátat vetni az aggasztó folyamatnak.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást