Az ENSZ számítógépeiben kutatna a burmai junta az ellenzék után

Infostart
2007. október 8. 08:58
A mianmari (burmai) katonai junta le akarta foglaltatni az ENSZ-képviselet számítógépeit, hogy az ellenzéki aktivisták ellen gyűjtsön bizonyítékokat. Rendőrök és diplomaták jelentek meg a hétvégén a világszervezet ranguni képviseletén, és követelték az alkalmazottaktól a merevlemezeket.

A képviselet munkatársai pánikba estek, amikor a burmai rendőrök el akarták vinni a számítógépek merevlemezeit, azok ugyanis olyan adatokat tartalmaznak, amelyek segíthetnének a hatóságoknak az ellenzéki mozgalom kulcsfontosságú, illegalitásban lévő vezetőinek azonosításában - értesült a vezető brit napilap.

Az ENSZ-képviselet munkatársai megtagadták a kérést, és a hétvégét azzal töltötték, hogy töröljék a bizalmas információkat a számítógépekről.

A világot sokkolták azok a képek, amelyek a ranguni tüntetések leveréséről készültek - ezek jelentős részét bloggerek küldték szét e-mailben. A kormányzat egyik első lépése volt az internet-kávézók bezárása, a fotókat és a rövidfilmeket azonban később is sikerült kicsempészni az országból Thaiföldön keresztül.

Jelentések szerint a tüntetések több résztvevőjét e felvételek alapján azonosították és tartóztatták le a hatóságok. A junta most az ENSZ munkatársait vette célba, mert feltételezik, hogy a képviselet a saját internetes kapcsolatain keresztül segített a felvételek továbbításában. Az ENSZ-képviselet ugyanis műholdas telefonkapcsolattal rendelkezik, s ezt nehezebb ellenőrizni.

"A junta lépése része a szisztematikus elnyomó intézkedéseknek, amelyeket a tiltakozás elfojtására hoztak" - jelentette ki egy Rangunban akkreditált nyugati diplomata.

A merevlemezek átadását az ENSZ-alkalmazottai azzal utasították el, hogy ezt a hatóságoknak írásban kell kérniük a világszervezet helyi koordinátorától. Charles Petrie később meg is kapta a levelet, de ebben már szó sem volt a merevlemezekről, a hatóságok mindössze arra kértek tőle beleegyezést, hogy megtekinthessék a műholdas telefon használati engedélyét. A kérésre az ENSZ-illetékes "megfelelő csatornákon" adandó választ ígért.

A képviselet munkatársai most arra várnak, hogy a hatóságok vajon tesznek-e határozottabb lépéseket az adatok és a gépek megszerzésére. Egy ilyen lépés az eddiginél is élesebb bírálatot váltana ki világszerte a junta elnyomásával szemben, miközben hétfőn ül össze New Yorkban az ENSZ Biztonsági Tanácsa.

A testület egy közös amerikai, brit, francia javaslatot vitat meg, amely elítélné a hatóságok durva fellépését a tüntetőkkel szemben. A határozatot azonban Kína és Oroszország valószínűleg megvétózza, mert szerintük a dokumentum "a belügyekbe való beavatkozás".