Megemlékezések Moszkvában Anna Politkovszkajáról

InfoRádió / MTI
2007. október 7. 14:17
Moszkvában két ellenzéki megemlékezést is tartottak vasárnap, Anna Politkovszkaja újságírónő meggyilkolásának első évfordulóján: az elsőt Mihail Kaszjanov Orosz Népi-Demokratikus Szövetség (RNDSZ) elnevezésű szervezete, a másodikat a Másik Oroszország koalíció rendezte.

Anna Politkovszkaját, a Novaja Gazeta című lap újságíróját - aki főleg a csecsenföldi háborúról szóló tényfeltáró írásaival szerzett nevet magának - háza kapualjában ölték meg. Az ügyészség nemrég közölte, hogy nyomon van, és többeket le is tartóztattak az ügyben. Később néhány gyanúsítottat szabadlábra kellett helyezni, de általános a nézet: nem csak a végrehajtókat, hanem a bérgyilkosság megrendelőjét kell megtalálni.

Politkovszkajáról ezekben a napokban a világ számos városában emlékeznek meg: Londonban átadták egy csecsen újságírónőnek az első Politkovszkaja-díjat, Rómában teret neveztek el a Novaja Gazeta munkatársáról, s a Perugia-Assisi békemenet keretében is megemlékeztek róla.

Nyizsnyij Novgorodban konferenciát rendeztek az emlékére, s a tanácskozásra érkezett, külföldi jogvédő szervezeteket képviselő négy személyt rövid időre őrizetbe vettek, majd mielőtt szabadlábra helyezték őket, bírságot szabtak ki rájuk a vízumrend és bejelentkezésre vonatkozó jogszabályok megsértése miatt. Jekatyerinburgban is ellenzéki megmozdulást tartottak a gyilkosság évfordulóján.

Az RNDSZ vasárnapi moszkvai rendezvényén - amelyen részt vett a Moszkvai Helsinki Csoport és több más társadalmi szervezet -, a rendezők szerint mintegy 1500-2000, a rendőrség szerint 500-1000 ember követelte, hogy találják meg Politkovszkaja gyilkosait.

A gyűlésen elhangzott, hogy Politkovszkaja 1993 óta a 211. újságíró volt, akit megöltek Oroszországban. Mihail Kaszjanov volt miniszterelnök a legnagyobb erkölcsi tekintélyekkel egy sorban említette Politkovszkaja nevét, és megragadta az alkalmat, hogy bírálja az országban kialakult politikai helyzetet, ezen belül az új választási törvényt.