El akarja szakítani a kormány a fiatalokat a szüleiktől

Infostart
2007. október 7. 19:27
Segélyt nyújt az olasz kormány azoknak a fiatal férfiaknak az önálló életkezdéshez, akik eddig nem tudtak - vagy nem akartak - elköltözni a szüleiktől.

Az olasz kormány azért kényszerült erre a szokatlan lépésre, mert a legújabb statisztikákból kiderült: a fiatal felnőtt férfiak 60 százaléka a szüleivel él, vagyis nem nősül meg - így aztán gyermeket sem vállal.

A helyzet javítása érdekében Tommaso Padoa-Schioppa gazdasági miniszter bejelentette: a kétmilliárd eurósra tervezett 2008-as állami költségvetés egy részét arra fordítják majd, hogy segítsék a fiatalokat saját lakáshoz jutni.

"Ezeket az 'óriáscsecsemőket' rá kel bírni arra, hogy önálló életet kezdjenek. Arra bíztatjuk őket, hogy költözzenek el otthonról. Ha a szüleikkel maradnak, nem lesz gyermekük, és soha nem lesznek önállóak. Ez pedig komoly problémákat okoz majd" - jelentette ki a tárcavezető.

A fiatalok egy része arra panaszkodik, hogy anyagi okok miatt nem képes a saját lábára állni - nekik nyújt majd segítséget a kormány, amelynek a tervei között szerepel a bérlakások építésének felgyorsítása is.

Az Európai Unió statisztikái szerint Olaszországban a 25-29 év közöttiek 56 százaléka él a szüleivel. Ez az arány Németországban 21, Svédországban mindössze 5 százalék.