Szlovákiának nem tetszik, hogy Sólyom bejelentés nélkül utazott oda

Infostart
2007. október 3. 12:41
A szlovák köztársasági elnök hivatala rosszallását fejezte ki amiatt, hogy későn értesültek Sólyom László keddi révkomáromi látogatásáról. Az elnöki iroda szerint a látogatás nem minősíthető magánjellegűnek, mert a magyar elnök politikai vezetőkkel is találkozott.

A szlovák elektronikus és nyomatott sajtóban nagy teret kapott Milan Èiè, a szlovák köztársasági elnök hivatalának vezetője, aki kedden ott volt Révkomáromban, amikor Sólyom László látogatást tett a városban.

A közszolgálati televíziónak nyilatkozva Milan Èiè rosszallóan megjegyezte, hogy az elnöki hivatal csak az utolsó pillanatban szerzett tudomást a vizitről, és neki is csak az utolsó pillanatban sikerült, úgymond, bepréselnie magát a programba.

Milan Èiè nem értett egyet azzal a magyar érvvel, hogy csupán magánjellegű látogatásáról volt szó. Mint mondta, a magyar államfő találkozott a Magyar Koalíció Pártjának vezetőivel is, már ezért sem minősíthető teljesen magánjellegűnek az elnöki vizit.

Az elnöki kancellár szerint Pozsony úgy tartja, ha egy más állam elnöke látogat el az országba, akkor "szükséges, hogy valamilyen módon bizonyos dolgokat bebiztosítsanak protokollárisan is".

Igaz ugyan, hogy ők azzal magyarázkodnak: a köztársasági elnök II. András szobrának a leleplezésére jött Komáromba. Ez még elfogadható. De mert ez Szlovákia területén áll, szükséges, hogy a látogatásról mi - külügyminisztérium, a köztársasági elnök irodája - is tudjunk - mondta Milan Èiè.

A szlovák köztársasági elnök hivatalának vezetője hozzátette: eddig még nem volt lehetőség arra, hogy a magyar államfőt erre figyelmeztessék, de ha úgy adódik, akkor azt megteszik.

Sólyom László látogatásával kapcsolatban Ján Kubis külügyminiszter kijelentette: reméli, hogy a keddi vizit nem nyit újabb politikai vitákat a két ország között.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást