A metróvezető választása: áramütés vagy golyó a fejbe

Infostart
2007. október 2. 15:58
"Nyilvánvaló kommunikációs zavar" okozta a londoni metróban agyonlőtt brazil fiatal halálát - hangzott el a helyi rendőrség ellen indított per második napján. A fegyveres egység rendőrei csak annyit tudtak, hogy mindenáron meg kell állítaniuk a férfit.

Újabb nap és újabb kínos kijelentések a Scotland Yardról Jean Charles de Menezes ügyében.

A terroristának nézett és agyonlőtt brazil villanyszerelő halálában a rendőrség szervezeti hiányosságai és kommunikációs problémái játszottak szerepet - mondta az ügyész.

"Akit követnek, az a célpont"

Clare Montgomery szerint bizonyítható: a fegyveres osztag rendőrei úgy értelmezték feladatukat, hogy akit követnek, az a célpont, és mindenképpen meg kell állítaniuk.

Ebbe az is beletartozott, hogy lelövik - és a rendőrök azzal védekeznek, hogy egy öngyilkos robbantót a kritikus pillanatban csak fejlövéssel - a gyanúsított megölésével - lehet megállítani.

Pontatlan üzenetek és hangzavar

Jean Charles de Menezest ugyanakkor hagyták felszállni egy buszra - ahol, ha robbantó lett volna, úgyanúgy emberek halálát okozhatta volna - majd hagyták felszállni egy metrószerelvényre is.

A vád szerint ennek az volt az oka, hogy a megfigyelő csoport és az irányítóközpont "pontatlanul és zavarosan" kommunikált, az irányítóteremben olyan zaj volt, hogy nem lehetett tisztán érteni mindent, és valójában az érintettek közül senki sem tudta pontosan, ki volt De Menezes.

A bal kéz nem tudta, mint csinált a jobb

A villanyszerelőre azért figyelt fel a rendőrség, mert megfogalmazásuk szerint "abban a házban volt, amelyhez köze volt az egyik feltételezett robbantónak".

Mint kiderült, az akcióban három rendőri csoport volt érintett. Közülük a fegyveres akciócsoport civilruhás tisztjei csak négy órával az intézkedés kezdete után értek a helyszínre.

Az ügyész szerint az egyik rendőr megpróbálta tisztázni: mit tegyenek, ha meg kell állítaniuk a megfigyelt személyt, de "csak egy vállrándítás" volt a válasz.

A metróvezetőt is terroristának nézték

Az egyik rendőr fegyverrel a kezében az alagútba kergette a metróvezetőt, mert őt is terroristának nézte. A dolgozó azt mondta akár áramütést is kaphatott volna. A tárgyalás folytatódik.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Kommunikációs zavar a rendõrségnél
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást