"Nem szeretjük a külföldieket és ők se minket"

Infostart
2007. szeptember 28. 17:34
Egy hete rendőrök járőröznek egy kelet-angliai iskola környékén, ahol feszültté vált a helyzet a helyiek és a városba érkezett szlovák munkavállalók között. A brit sajtó szerint eljárás indulhat egy angol fiú ellen, aki soviniszta hangnemben sértegetette egyik társa szlovák anyját, aki viszont egy csővel támadt a gyerekre.

Újabb muníció Nagy-Britanniában a külföldi dolgozók - legnagyobb számban új EU-állampolgárok - érkezése ellen kampányolóknak.

A kelet-angliai Chathamben annyira megromlott a viszony a helyiek és a városban letelepedett szlovák családok között, hogy az egyik iskolánál rendőrök vigyáznak arra, ki ne robbanjon az erőszak.

"Rasszista" feszültség

Az előzmény az, hogy a tizenéves Jake Stedman gyümölccsel dobálta meg egyik iskolatársa szlovák anyját. A nő ezek után üldözőbe vette és egy 60 centis vasrúddal ütlegelni kezdte. A fiú ellen eljárás indulhat gyűlöletkeltés miatt, míg a nőt felelősségre vonhatják könnyű testi sértésért.

A Times és a Telegraph című lapok tudósításai szerint azonban az incidens csak a jéghegy csúcsa a városban megjelent - angol szóhasználattal élve "rasszista" feszültségnek.

Sértegetnek, dobálóznak, és köpködnek

A Times beszámolója szerint letartóztattak két tinédzserkorú angol lányt, akik kövekkel dobáltak egy szlovák férfit és "rasszisa" hangmenben sértegették.

Az újság megszólaltatta a lepusztult környék helyi és frissen érkezett lakosait is. Egy angol nő elmondta, hogy fél a bevándorlóktól, egy másik pedig azt, hogy szlovákok támadtak rá, mert a fia állítólag leköpte őket.
"Menj haza... Koszovóba"

Az újonnan érkezettek viszont azt mondják, hogy az angol szülők és gyerekek sértegetéseit kell elviselniük. Egy nő azt állította, hogy megdobálták és leköpködték, egy szlovák kőműves pedig hogy figyelmeztették: menjen haza... Koszovóba.

Az őslakosok és a külföldiek közötti kulturális különbségekre jellemző, hogy a kőműves azt mondta: ha őt sértegetnék, akkor lekeverne egy pofont, akár egy tíz éves gyereknek is.

Angliában azonban ezt civilizálatlan dolognak és kiskorú bántalmazásának tartanák. A társadalom egy része pedig nem is akar vagy nem mer rászólni a tizenévesekre.

"A szlovákok elzárkóznak"

A helyiek szerint viszont a szlovákok nem engedik gyerekeiknek, hogy az angolokkal játsszanak. Az szóban forgó iskolában 400 gyerek tanul, közülük körülbelül 30 szlovák.

A helyzet eltérő értelmezése nyomán a szülők délután két etnikai csoportra szakadva várják gyerekeiket az iskolánál.

Gill Hodge takarító így összegezte a Timesnak a problémát: baj van a külföldiekkel. Nem szeretnek minket és mi sem őket.