Kína repülőteret vett Németországban

Infostart
2007. szeptember 26. 13:20
Németországban felavatták az első kínai tulajdonú repülőteret. Az egykori szovjet légbázist egy kínai befektető vette meg, aki teherszállítási csomópontot tervez létrehozni, és akár napi harminc járattal számol.

Annak ellenére, hogy Angela Merkel német kancellár Tibetben találkozott a dalai lámával, és ezzel különösen magára haragította Kínát, a kínai-német gazdasági kapcsolatok tovább fejlődnek.

A kelet-németországi Mecklenburg-Előpomeránia tartományban ugyanis felavatták az ország első, kínai tulajdonban lévő repülőterét.

Orosz légibázisból kínai teherkikötő

A Euronews híradása szerint a volt szovjet katonai bázist Jonathan Pang kínai üzletember vette meg, 30 millió euróért.

A befektető további 70 milliót akar áldozni a komplexumra, hogy azt áruszállító központtá alakítsa át. Az is elhangzott, hogy a területen kínai tulajdonú üzemek épülhetnek.

Üzlet a politikai vita ellenére

Az ünnepélyen sem sikerült azonban elhallgatni, hogy a két ország között elhidegült a viszony.

Merkel tibeti látogatása előtt Peking lemondta a kínai és német igazságügyi illetékesek bajoroszági talákozóját, ahol szabadalmi és jogi kérdésekről tárgyaltak volna.

A tartományi gazdasági miniszter a repülőtér avatásán ugyanakkor azt mondta, hogy a politikai feszültség ellenére folytatni kell a gazdasági együttműködést.

Napi harminc gép hozhatja a kínai árut és nyersanyagot


Az egykori parchimi légibázison landolnak majd a tervek szerint a kínai Henan tartománybeli Csencsuból érkező teherszállító gépek - egyelőre csak heti három szállítmányról van szó, de a tulajdonos azt szeretné, ha később naponta harminc gépet tudna fogadni a repülőtér.

A komplexum fejlesztése jó hír lehet a munkanélküliség által különösen sújtott Kelet-Németországban, mivel az építkezés ezer helyi lakosnak adhat munkát.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást