Észbontó összegeket költene az amerikai légierő

Infostart
2007. szeptember 26. 20:40
Évente mintegy 20 milliárd dollárral (körülbelül 3.600 milliárd forint) szeretne többet költeni a következő esztendőkben az amerikai légierő, amelynek vezetői szerint veszélybe kerül az amerikai légi fölény, ha nem kapják meg a kért összeget.

A légierő az eredeti ütemtervhez képest kétszer gyorsabban szeretné megkapni az új légiutántöltő gépeit, noha még nem dőlt el, melyik típust választják, a Northrop Grumman és az Airbus konzorciumának KC-30-asát vagy a Boeing KC-767-esét. Ez évi 26 darabot jelentene a korábbi tervekben szereplő 12-14 helyett.

Ugyanígy az új lopakodó vadászbombázót, az F-35-öst is sokkal ütemesebben venné át a légierő, amely az évi legfeljebb 48 darabos kontingens kétszeresére emelését kéri.

Világossá tették azt is, hogy továbbra is 381 darab F-22A Raptor vadászgép hadrendbe állítását tartják szükségesnek, szemben a védelmi minisztérium 183 darabos tervével.

A következő öt évben további 30 darab C-17 Globemaster III stratégiai szállítógépeket is be akarnak szerezni, hogy lecserélhessék a legidősebb 30 C-5A Galaxy-t.

A tervekben szerepelnek még új kutató-mentő helikopterek, az űrbeli hadviselési képességek fejlesztését elősegítő eszközök, és 2018-ig egy új stratégiai nehézbombázó kifejlesztése is.

Kérdés, mit szól mindezek költségvonzatához a Kongresszus. A légierő jelenleg 115 milliárd dolláros (mintegy 20.700 milliárd forint) büdzséből gazdálkodhat, ami a haderőnem reményei szerint évente mintegy 20 százalékkal nőne.

A légierő vezetői persze mindent megtesznek a minél nagyobb költségvetés kikényszerítése érdekében. Ray Johns altábornagy szerint a kiegészítő finanszírozás nélkül nem lesznek képesek lecserélni az öregedő gépeket, megújítani az infrastruktúrát és lépést tartani a növekvő működési költségekkel.

A stratégiai tervezési bizottság parancsnokhelyettese szerint ennek eredményeképpen veszélybe kerülhet a levegőben, az űrben és a kibernetika világában fennálló amerikai dominancia.