Lendületbe hozná Bush a közel-keleti békefolyamatot

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 25. 07:45
Mahmúd Abbász palesztin elnökkel, majd Tony Blairrel, a közel-keleti ügyekben illetékes kvartett megbízottjával tárgyalt George Bush amerikai elnök hétfőn New Yorkban, hogy megpróbálja lendületbe hozni az izraeli-palesztin béke megteremtését célzó, novemberre tervezett nemzetközi konferenciát.

Az ENSZ-közgyűlés 62. ülésszakának megnyitása előtt egy nappal tartott találkozón Bush megerősítette Abbásznak és a kíséretében lévő Szalám Fajjád kormányfőnek, hogy támogatja a demokratikus és békés palesztin állam megteremtését. Annak a meggyőződésének adott hangot, hogy megvalósítható az egymás mellett békében élő izraeli és palesztin állam víziója, és e cél megvalósításához az Egyesült Államok segítséget nyújt.

A novemberi békekonferencia házigazdájaként azonban nehéz feladat előtt áll Bush elnök, amit jól jelez, hogy Abbász megismételte korábbi álláspontját, miszerint a tanácskozásnak lényegi témákról kell szólnia, el kell vezetnie a végleges békemegállapodás felvázolásához. Izrael csak egy közös nyilatkozat elfogadását szeretné, jóval határozatlanabb tartalommal.

A palesztin elnök köszönetet mondott Bushnak a konferencia összehívásáért, amely "újraélesztette a reményt" a palesztinok körében, de emlékeztetett arra, hogy Izrael és Palesztina között továbbra is nagy nézeteltérések vannak. Utalt arra, hogy Ehud Olmert izraeli kormányfővel az eddig tartott öt megbeszélésükön sem tudtak dűlőre jutni arról, hogy milyen eredményt kell hoznia békekonferenciának.

Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter a múlt héten járt a Közel-Keleten, hogy előkészítse a talajt a novemberi konferenciához. George Bush elnök azt tervezi, hogy októberben a térségbe küldi feleségét, Laura Busht az Egyesült Államok térségbeli imázsának javítása céljából.

Washington a hétvégén bejelentette, hogy az Arab Liga különleges bizottságának tizenkét tagállamát, köztük Szíriát is meghívja a békekonferenciára. Az Arab Ligának azonban továbbra is kétségei és aggodalmai vannak a tanácskozás sikerének esélyét illetően, sőt, a célok és a napirend tisztázásának hiányában, még Szaúd-Arábia, az Egyesült Államok egyik legfontosabb szövetségese sem döntött arról, hogy részt vegyen-e konferencián.