Oroszország megerősítette igényét az Északi-sarkra

InfoRádió / MTI
2007. szeptember 20. 17:57
Egy nemrégiben tett északi-sarki kutatóút adatainak értékelése nyomán Oroszország megerősítette igényét az Északi-sark vidékének feltételezett olaj- és gázkészleteire.

Az orosz környezetvédelmi minisztérium közleménye szerint a Jeges-tenger mélyén húzódó Lomonoszov-hátság összekapcsolódik az orosz szárazfölddel, ezért Oroszországhoz tartozik.

Moszkva 2001 óta szorgalmazza, hogy az ENSZ ismerje el az Arktisz kétharmad részét, benne magát az Északi-sarkot is orosz felségterületként.

Az orosz jogigény jelképes megerősítése gyanánt orosz tudósok augusztus elején két mini-tengeralattjáróval lemerültek az Északi-sarknál a tengerfenékhez, és titánból készült nemzeti zászlót rögzítettek hozzá.

Más államok - köztük Dánia, az Egyesült Államok, Kanada és Norvégia - is jogot formálnak az Északi-sarkvidék egyes részeire. A terület eddig ugyan értéktelen volt az államoknak, de a globális felmelegedés miatt megolvadó jég alól a jövőben az eddigieknél könnyebben lesznek kinyerhetők a terület ásványkincsei.

Korábban Valki László nemzetközi jogász az InfoRádióban úgy vélte: megegyezés várható az Északi-sark ügyében, ugyanis a területért versenyre kelt országok érdeke ezt diktálja.