A húsevés a globális felmelegedés fő okozója?

Infostart
2007. augusztus 30. 09:50
A terepjárók után most a húst fogyasztó emberek kerültek az amerikai környezetvédők célkeresztjébe. Az aktivisták egy olyan tanulmányra hivatkoznak, mely szerint a fogyasztásra tenyésztett állatok több üvegházhatású gázt termelnek, mint a gépjárművek.

Kicsit fellélegezhetnek az amerikai autógyárak, hiszen a jelek szerint a környezetvédők a terepjárók helyett újabban a húst fogyasztó emberek ellen indítottak kampányt.

A PETA, amely az állatokkal való etikus bánásmódért kampányoló szervezet egy olyan 2006-os ENSZ-jelentésre alapozza a kampányt, mely szerint a húsukért tenyésztett állatok több üvegházhatású gázt termelnek, mint a személy- és teherautók, a repülők és a hajók összesen.

A PETA a jelentésből kiindulva olyan kampányt szervez, melyben egy Hummer összkerék meghajtású autóba egy csirkejelmezt viselő sofőr ül, a járművön pedig egy transzparens hirdeti, hogy a hús a globális felmelegedés fő oka. A szervezet tervei szerint az autót szeptemberben egy, a Fehér Ház által támogatott klimatológiai fórum helyszíne előtt parkolják majd le.

A rendezvény után az autót különböző környezetvédő csoportok főhadiszállásai elé viszik majd, ahol arra próbálják meg rávenni a szervezeteket, hogy ismerjék el: a kizárólag a húsukért tartott állatok erőteljesebben járulnak hozzá a globális felmelegedéshez, mint az Egyesült Államok útjain közlekedő járművek.

Egy másik szervezet, a Humane Society is hirdetéssel próbálja meg felhívni a figyelmet. Ebben egy slusszkulcsot és egy villát mutatnak, majd felteszik a kérdést: "Melyik járul hozzá erőteljesebben a globális felmelegedéshez? Nem az, amelyik az autót indítja" - adják meg a választ is.