Húszmillió óvszert hívtak vissza

Infostart
2007. augusztus 29. 06:33
Egy megvesztegetési ügy kipattanása után húszmillió óvszert hívott vissza a dél-afrikai egészségügyi minisztérium. Ez az eset különösen kényes abban az országban, ahol becslések szerint a lakosság 12 százalékkal fertőzött a HIV-vírussal.

Az egészségügyi tárca szóvivője közölte: a dél-afrikai minőségellenőrzési hivatal munkatársa milliók életét sodorta veszélybe, amikor illegálisan több millió olyan óvszer forgalomba hozatalát engedélyezte, amelyek nem feleltek meg a minőségi követelményeknek.

A szóvivő szerint 7 millió kondom lehet veszélyes, ennek ellenére a gyártó által idén kibocsátott teljes mennyiséget, 20 millió darabot visszahívnak, valamint megszüntetik az együttműködést a vétkes vállalattal.

A minőségellenőrzési hivatal munkatársát, továbbá a gyártó cég két igazgatóját őrizetbe vették, majd óvadék ellenében szabadon engedték. Szeptember 10-én kell megjelenniük a pretoriai bíróság előtt, ahol a korrupció és csalás vádjával kell majd szembenézniük.

Becslések szerint a világ országai közül Dél-Afrikában legmagasabb a HIV-fertőzöttek aránya, a 47 milliós lakosság 12 százaléka vírushordozó; minden nap mintegy ezer ember hal meg az AIDS következtében.

A kormány AIDS-ellenes programjának fontos része az ingyenes óvszerek biztosítása, így a mostani botrány több mint kellemetlen.

A halálos betegség elleni küzdelmet emellett nehezíti az orvosok és a nővérek elégtelen száma - sokan közülük elhagyták az országot a jobb fizetések hatására - valamint az egészségügyi minisztériumban dúló belső hatalmi harcok.