Még sosem főztek ennyi sört Csehországban

Infostart
2007. augusztus 28. 14:47
Idén rekordot döntöget a cseh sörgyártás, a szakemberek pedig a sörfogyasztás további növekedését jósólják.

A csehországi sörgyárak az idei év első hat hónapjában összesen csaknem 10 millió hektoliter sört állítottak elő, ami rekordnak számít, és egyben csaknem 4 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi eredményt.

A 10 millió hektoliterből valamivel több mint 8 millió a hazai piacon kelt el, közel 2 millió hektolitert exportáltak, ami 4,2 százalékkal több mint a 2006-os év hasonló időszakában.

A kivitel növekedési üteme valamelyest mérséklődött, de ezt a cseh sörgyárak szüvetsége azzal magyarázza, hogy egyre több cseh sörfajtát licensz alapján külföldön állítanak elő. Erre talán a legjobb példa Szlovákia, ahol már több világhírú cseh sörféleséget főznek.

A cseh sörexport legnagyobb célországa Németország, ahová a cseh kivitel 37 százaléka irányul, a sorban Szlovákia következik 16 szaázalékkal, a harmadik helyen pedig Nagy-Britannia található 8 százalékos piaci részesedéssel.

A legnagyobb kapacitású cseh sörgyárak sorrendjét továbbra is a Pilseni Prazdroj vezeti, a prágai Staropramen, a ceské budejovicei Budvar és a brnoi Starobrno előtt.

A szakemberek arra számitanak, hogy a forró nyári hónapokban méginkább megugrott a sürfogyasztás, és az év végi mérleg újabb rekordokat tükröz majd.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást