Növeli a bűnözést a férfiak nagy száma

Infostart
2007. augusztus 25. 08:34
Illegális házasságok, növekvő igény a pornográfiára, egyre több bűncselekmény - kínai szakértők szerint egyebek mellett ezekben érhető tetten a nemek felborult egyensúlya, amely egyre több gondot okoz az ázsiai országban.

A kínai hírügynökség jelentése szerint Kínában jelenleg mintegy 18 millióval több férfi van házasodási korban, mint nő. Az idézett dokumentum azzal számol, hogy 2020-ra a 20-45 éves korosztályban már 30 millióval lesz több férfi, mint nő.

Az ázsiai országban jelenleg 100 lány születésére 119 fiú jut, miközben a nemzetközi átlag 100 a 103-107-hez.

A kínai népesedési és családtervezési tanács vezetője szerint a nyolcvanas évek óta nyilvánvaló a nemi egyenlőtlensége megléte, amelynek mértékét tekintve az ország sajnos egyedülálló a világon, ami hátrányosan befolyásolja a szociális stabilitást.

A Renmin Egyetem szociológiai és népesedési karának dékánja azt emelte ki, hogy egy vagy két korcsoportban még lehet kezelni a nemi arányok felborulását, de hosszabb távon a probléma megoldhatatlanná válik.

A szakember a jelenségért a fiúgyermekek hagyományos előnyben részesítését, a magzat nemének megállapítását lehetővé tevő vizsgálatokat és a szociális rendszer vidéken különösen súlyos hiányosságait tette felelőssé.

A dékán úgy véli: a kormánynak oktatással, célzott támogatásokkal, valamint az ultrahangos vizsgálatok és az abortuszok szigorú szabályozásával kell javítania a helyzeten.