Milliók várnak feleségre

Infostart
2007. augusztus 24. 04:51
Kínában jelenleg 18 millióval több házasodási korban lévő férfi van, mint nő. A nemek közötti különbség a családalapítási korban lévők körében 2020-ra 30 millióra nőhet, ez pedig már szociális problémákat okozhat - állapították meg kutatók.

Jelenleg Kínában 100 újszülött kislányra 119 újszülött kisfiú jut - jelentette ki a kínai családtervezési társaság, az egyik legnagyobb kínai civil szervezet vezetője. A világon mindenütt több férfi születik, mint nő, a szám azonban más országokban 103 és 107 közé esik.

A kínai adat azonban minden más nemzetét felülmúlja. Az egyensúly felbomlása már 1980 óta látható, kormányzati felmérés azonban nem készült erről, sőt program sem arra nézve, hogyan orvosolják a problémát.

Sokak szerint a folyamat egy idő után visszafordíthatatlan lesz, hiszen ha a férfiak a saját korosztályukból már nem tudnak választani, akkor egy fiatalabb nőt vesznek majd feleségül. Ezzel azonban az utánuk jövő generációt még nehezebb helyzetbe hozzák.
A férfiak és nők száma közötti különbség az elmaradott térségekben sokkal nagyobb. Ezeken a helyeken ugyanis az egy gyermek politikája miatt sokszor az ultrahangos vizsgálatok után elvetetik a kislányokat.