Hatalmas botrányt kavart a Mein Kampf török kiadása

Infostart
2007. augusztus 24. 11:35
A bajor tartományi kormány számára kihívást jelent Adoilf Hitler Mein Kampf című könyvének törökországi sikere. A világháború befejezése óta a szerzői jog Bajorország tulajdona, de a szövetséges hatalmak megállapodása értelmében a volt náci diktátor könyvét nem lehet kiadni, ezért a bajor kormány most a török bíróságokhoz fordult a Mein Kampf forgalmazásának betiltására.

Az év eleje óta Törökországban a sikerlista élén szerepel Adolf Hitler Mein Kampf című könyve. A náci diktátor felemelkedésének és tömegpusztító elveinek gyüjteményét tartalmazó mű százezres példányszámban kel el a török könyvesboltokban - ami komoly talányt jelent még a legtapasztaltabb helyzetelemzők számára is.

Kimutatások szerint főleg fiatalok, kiváltképpen egyetemi hallgatók olassák a könyvet. Miután a könyvkereskedelem nem tekinthető különösebben nyereséges üzletágnak Törökországban, ezért a nyomdáknak busás hasznot jelent a Mein Kampf váratlan keresettsége.

Az üzletet még csábítóbbá teszi, hogy Adolf Hitler könyvének forgalmazásakor egyszerűen figyelmen kivül hagyják a szerzői jogot, amely több mint 60 éve Bajorországé.

Zugkiadások a múltban is előfordultak, de a bajor kormány gyors közbelépésére eddig minden alkalommal sikerült a Mein Kampf nagybani árusítását megakadályozni.

A török hatóságok azonban még nem reagáltak a Münchenből érkezett bírósági keresetre. Az ankarai német nagykövetség aggasztónak tartja Hitler könyvének sikerét, a törökországi zsidó szervezetek pedig az antiszemitizmus felerősödésétől félnek.

Nyilatkozatukban úgy vélték, hogy a náci diktátor iránti érdeklődés éledése főleg a zsidók elleni hangulatkeltésben élen járó radikális török média mesterkedéseire vezethető vissza.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást