Drasztikusan megemelik a közúti bírságokat

Infostart
2007. augusztus 24. 14:47
Szlovákiában a jövőben lényegesen szigorítják a közúti közlekedésről szóló törvényt. A rendőrség az eddiginél keményebben lép majd fel a szabálysértőkkel szemben.

Robert Kalinák belügyminiszter közölte, hogy a jogszabállyal nem terrorizálni, hanem nevelni akarják a járművezetőket.

A tervek szerint januártól akár 30 ezer korona, azaz csaknem 250 ezer forint pénzbírsággal is büntethetik azokat, akik súlyosan megsértik a törvényt, például ittasan vezetnek, vagy nem állnak meg a piros jelzésnél.

Szigorúbban ítélik meg a jövőben a megengedett sebesség be nem tartását is.

Aki a sebességkorlátozást 20 kilométer per órával túllépi az kétezer korona bírságra számíthat, 50 kilométer per órás sebességtúllépésnél pedig a büntetés összege 20 ezer korona, azaz körülbelül 180 ezer forint lesz.

Lényeges változás, hogy lakott területen a megengedett sebesség a jelenlegi 60 kilométer per óra helyett 50 lesz, az autópályákon viszont a jelenlegi 60-ról 80-ra növelik a legalacsonyabb megengedett sebességet.

A volán mögött ezentúl tilos lesz vezetés közben dohányozni, telefonálni, enni vagy inni.

Az új törvény szerint januártól lakott területen is egész nap kötelező lesz a fényszórók használata, a téli gumik használatát csak akkor teszik kötelezővé, ha összefüggő hó vagy jégréteg borítja az utakat.

Az új törvény a kerékpározókat is érinti majd, hiszen minden 18 évnél fiatalabb kerekezőnek kötelező lesz a bukósisak használata, amit a felnőtteknek csak akkor kell felvenniük, ha lakott területen kívül bicikliznek.

Az új jogszabály a tervek szerint 2008. január elsején lép érvénybe, ám előzőleg még a parlamentnek is jóvá kell hagynia.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást