K1 a parlamentben: ütik, rúgják egymást a képviselők - videó

Infostart
2007. augusztus 23. 12:21
Összeverekedtek a bolíviai törvényhozás tagjai, miután az ellenzéki és a kormányon lévő politikusoknak hosszú küzdelem után sem sikerült megegyezésre jutniuk.

Ökölharccal és pohárhajigálással végződött kormány és ellenzék vitája a bolíviai törvényhozás alsóházában.

A két oldal képviselői előbb csak kiabáltak egymással, majd azt vágtak hozzá az ellenfelekhez, ami éppen a kezük ügyébe került, és némi verekedést is rögzítettek a kamerák.

A viszály akkor kezdődött, amikor Evo Morales elnök a téli szünetben négy főbírót nevezett ki.

Az ellenzék az alkotmánybírósághoz fordult, a testület pedig úgy döntött, hogy az új bírák a kongresszus jóváhagyása nélkül csupán 90 napig dolgozhatnak, és elrendelte felfüggesztésüket.

Az elnök elégedetlen volt a döntéssel: megkérdőjelezte az alkotmánybíróság illetékességét a kérdésben, és úgy vélte, hogy a testületnek nincs joga főbírák felfüggesztését elrendelni.

Felkérte a kongresszust, hogy az ötből négy alkotmánybíró ellen - akik kinevezettjei kárára hozott határozatot - kezdeményezzenek pert azzal az indokkal, hogy átlépték illetékességük határát.

Szerdán a kormánypártiak jóváhagyták a vádakat, így végül az alkotmánybírákat felfüggesztették; a helyükre kerülők személyéről csütörtökön dönt a kormány.

Az ellenzék szerint a döntés sérti az alkotmányos rendet, és kétségessé teszi, hogy az országban valóban függetlenek egymástól a hatalmi ágak.

Úgy vélik, arra ment ki a játék, hogy a főbírák között is az Evo Moraleshez közel állók legyenek túlsúlyban.