Értelmetlen öldöklések: a sültkrumplis gyilkos esete

Infostart
2007. augusztus 23. 15:48
Az édesanyja kezei között halt meg az a 11 éves liverpooli kisfiú, akit szerda este lőttek le, miután hazafelé tartott egy futballedzésről. Rhys Jones halála egy újabb tragikus fejlemény azoknak a gyilkosságoknak a sorában, melyeket általában tizenéves bandatagok követnek el a szigetországban. Az áldozatok gyakran szintén gyerekek, vagy a huligánokra rászóló felnőttek.

A 11 éves Rhys Jones valószínűleg a brit tinédzserek körében elharapózott esztelen erőszak jelképévé válik majd. A kisfiú éppen egy edzőmeccsről indult hazafelé, amikor egy kapucnit viselő BMX-biciklis támadó három lövést adott le rá és barátaira.

Rhyst a nyakán érte a gólyó. Szemtanúk elmondták, hogy néhány, a gyerekeikért érkező szülő megpróbálta újraéleszteni, de sikertelenül.

Liverpool és Manchester a legrosszabb

Liverpool és Manchester az két angol város, ahol a leginkább elharapózott a bandák közti erőszak és a leggyakoribbak a lőfegyveres gyilkosságok. Nemrég még egy agyonlőtt áldozat temetésére összegyűlt tömegbe is belelőttek és megöltek egy gyászolót.

Csütörök délelőtt a helyi rendőrség közölte, hogy őrizetbe vett egy 14 és egy 18 éves fiút. Az egyik detektív szavaiból az derült ki, hogy Rhys "ártatlan áldozat" és nem bandatag volt, és szülei a helyi közösség megbecsült tagjai voltak.

A brit rendőrségnek gyakran nehéz dolga van a szemtanúk felkutatásával, amikor tizenévesek által elkövetett gyilkosságok ügyében nyomoz. A bandatagok egyrészt nem hajlandók úgymond "besúgóként" viselkedni, a szemtanúkat pedig gyakran megfenyegetik.

Egyre antiszociálisabbak a brit fiatalok

Jaqui Smith brit belügyminiszter azt ígéri, hogy még szigorúbban fogják büntetni a fegyverek birtoklását. Ám azok a rendelkezések sem hoztak látványos eredményt, amikor büntetéssel sújtották azokat, akiknél az utcán kést találtak.

Nagy-Britanniában egyre nagyobb téma az úgynevezett antiszociális magatartás. Egyre-másra hallani híreket arról, hogy a tulajdonukat vandáloktól védelmező, vagy hangoskodó fiatalokra rászóló polgárokat gyilkolnak meg.

Rájuk sem lehet szólni

Míg Közép-Európában még nem tűnt teljesen el az a hagyomány, hogy rászólnak egy rendbontóra, addig Nagy-Britanniában már igen. Egy férfit például azért öltek meg, mert megkért valakit a buszon, hogy ne dobálja sült krumplival a barátnőjét.

A politikusok szigorúbb fellépést ígérnek, például azzal, hogy felvetették: az elkövetők szülei is legyenek büntethetők. A britek azonban egyre kevésbé érzik magukat biztonságban.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást