Borzalmas halállal pusztultak el a fegyencek

Infostart
2007. augusztus 23. 16:27
Legkevesebb húsz ember égett halálra, amikor egy cellában felgyújtották a matracokat egy brazil börtönben. A bandaháború csütörtök hajnalban történt, a rendőrség vízágyúval és könnygázzal oszlatta szét a lázadókat.

Valószínűleg rivális bandák harcának esett áldozatul az a húsz fegyenc, akiknek cellájában matracokat gyújtottak fel a brazíliai Minas Gerais államban található Ponte Nova börtönben.

Brazília hírhedt a túlzsúfolt börtöneiről és arról, hogy a falakon belül szervezett bűnbandák harcolnak egymással. Az eredetileg 87 fősre tervezett Ponte Nova-i börtönben például 175 rab él.

A tűz egy hajnali lázadás során gyulladt fel, amikor a fegyencek egy csoportja áttört a börtön egy másik szárnyába, ahol körbevették a rivális bandát és felgyújtották a matracaikat.

A rendőrség vízágyúval és könnygázzal oszlatta szét a tömeget. A hatóságok szerint a lázadás ideje alatt senki sem szökött meg a börtönből.

Az eset alig pár nappal azután történt, hogy Luis Inacio Lula da Silva brazil elnök egy 3,3 milliárd dolláros (637 milliárd forintos) csomagot jelentett be az erőszak csökkentésére. Ennek része 160 új börtön megépítése és a szociális programok kiterjesztése is.