Könnyű célpont a világ egyik leghíresebb stadionja

Infostart
2007. augusztus 22. 19:46
Rengeteg pénzbe került, a biztonságára mégsem ügyelnek - egy nappal az Anglia-Németország labdarúgó-mérkőzés előtt a legnagyobb példányszámú brit napilap munkatársai könnyedén, ellenőrzés nélkül jutottak be a Wembley stadion legtöbb részére, és megállapították, hogy a létesítmény ideális célpont lehet a terroristák számára.

A Sun újságírója és fotóriportere egy nyitva hagyott ajtón keresztül könnyűszerrel bejutott a 850 millió fontért (mintegy 325 milliárd forint) újjáépült stadionba, majd besétált a VIP-szekcióba és az ahhoz tartozó étterembe is.

A lap munkatársai húsz percig nézték, hogyan készülődnek a televíziós stábok a közvetítésre, majd a pálya felé vették az irányt, a játékos kijárón keresztül. Ha ez nem lenne elég, egy újabb nyitva hagyott ajtónak köszönhetően még az angol csapat öltözőjébe is bejutottak.

A felderítő "kommandónak" egyáltalán nem kellett megküzdenie a biztonsági emberekkel. Ezt megerősíti, hogy a Wembley egyik névtelenül nyilatkozó alkalmazott nemes egyszerűséggel csak "viccnek" nevezte a létesítmény biztonságát.

"A mágneses zárral védett ajtókat gyakran nyitva hagyják a dolgozók, mert úgy gondolják, hogy az embereknek joguk van bemenni" - mondta el a férfi.

"A biztonsági embereket nem lehet komolyan venni. A probléma alapja, hogy eltávolították a fémkapukat, amelyek sikerrel akadályozták meg az illetéktelenek bejutását. Most csak a meccsek napján szerelik fel ezeket, a fémdetektoros és a keresőkutyás vizsgálatok számát pedig csökkentették" - számolt be a lap forrása.

A férfi szerint bármikor bekövetkezhet a katasztrófa, mert a Wembley kiemelkedő és könnyű célpont lehet az al-Kaida számára.

A Wembley szóvivője nem kívánt a részletekre reagálni, csak annyit közölt, hogy kiemelkedő fontossággal bír számukra a biztonság szavatolása.