Előretörnek a rádiók

Infostart
2007. augusztus 18. 09:20
Nagy-Britanniában most publikált adatok szerint a rádió a digitális forradalomnak köszönhetően a reneszánszát éli. Bár sokan a televízió után csak másodlagos médiumnak tartják, úgy tűnik, ez a jövőben megváltozhat.

Ismét fellángolt a britek rádió iránti szerelme - írja a londoni Guardian a minap publikált hallgatottsági adatok alapján. A számokból az derül ki, hogy a lakosság 26 százaléka aktív rádióhallgató, 16 százalékuk - tehát egy egész magyarországnyi ember - pedig digitális adásokat hallgat.

Kristálytiszta hang és sok információ

A digitális forradalomnak köszönhetően robbanásszerűen elterjedtek a szigetországban a kristálytiszta hangzást és könnyű kezelhetőséget ígérő újfajta rádiók, amelyek vonzereje abban is áll, hogy a szokásos analóg frekvencián nem fogható adókat is lehet rajtuk hallgatni.

A 60 milliós országban emellett sokan digitális műholdvevővel rádióznak, közel négy és félmillióan pedig a mobiltelefonjuk segítségével.

A digitális készülékeken a hangminőség mellett a forradalmi újítás egyrészt a hangolás: a keresőgombot jobbra-balra pöccintve máris egy új adót lehet befogni, és a britek több tucat között válogathatnak.

A rádiók kijelzőjén információhoz lehet jutni például az éppen hallható műsorról. A komolyabb készülékek rögzítik is a kiválasztott adásokat, vagy, ha éppen csörög a telefon, akkor a pillanat-állj gombbal meg lehet állítani az élő műsort és később folytatni.

Rádiójátékok és komolyzene

A digitális rádió elterjedésében komoly szerepet játszottak maguk a műsorszolgáltatók is: a BBC például azzal csábította át a hallgatókat, hogy az analóg FM-en nem hallható csatornákat is létrehozott.

Manapság az egyik legnépszerűbb adója a BBC7, amelyen rádiójátékokat sugároz.

A karácsonykor indult theJazz nevű állomásnak pedig már több, mint 330 ezer hallgatója van. Egy másik vezető adó, a Classic FM igazgatója elmondta a Guardiannek: azért is sikeresek, mert honlapjuk segítségével interaktív kapcsolatban állnak a hallgatókkal.

"A hagyományos rádiók szerint ők tudják, mi a jó hallgatónak. Nálunk viszont a hallgató határozza meg a tartalmat" - mondta.

Milliónál több azoknak a száma, akik egyes rádióműsorokat - ebben az esetben úgynevezett podcastokat - mp3-as lejátszójukon hallgatnak.

A Nagy-Britanniában megvásárolható digitális rádiók egyébként Budapesten is működnek: igaz, itt csak négy adót lehet fogni rajtuk.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást