Mennyire veszélyes a Duna-híd?

Infostart
2007. augusztus 14. 05:19
Az amerikai híd közelmúltbeli leszakadása után Szerbiában is felmerült a kérdés: mennyire van rossz állapotban a NATO-bombázás után ideiglenesen megépített újvidéki Duna-híd? A hídon nem közlekedhetnek 3 tonnásnál nagyobb teherjárművek, a vasúti forgalmat pedig néhány napig szüneteltetik, ami érinti a Budapest-Belgrád vonalat is.

A NATO utolsóként bombázta le Újvidék harmadik és legmasszívabb Duna-hídját, amelyen az észak-dél irányú nemzetközi vasúti közlekedés is áthaladt a Budapest-Belgrád vonalon.

Most újra fennáll annak a lehetősége, hogy csak Újvidékig közlekednek az északról érkező vonatok.

Az ideiglenesen megépített újvidéki vasúti és közúti hidat a Milosevics-rezsim alatt készült el gyorsan. Már a nyolc évvel ezelőtti építéskor is látszott, hogy nem komoly megoldásról van szó.

A három tonnásnál nagyobb teherjárműveket kost letiltják a hídról, amelyeknek így 20 kilométeres kerülőt kell tenniük Belgrád felé. Emellett négy napra leállították a hídon átmenő vasúti forgalmat, de nem lehet kizárni a vasúti közlekedés ideiglenes vagy teljes letiltását sem a Duna-hídon - mondta a szerbiai vasutak sajtófelelőse.

Egy új és biztonságosabb híd építéséről egyelőre csak beszélnek, de konkrét lépések nem történtek. Az új híd megépítésére legalább három évre lenne szükség.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást