Afrikának afrikai rendfenntartók kellenek

Infostart
2007. augusztus 13. 14:55
Az Afrikai Unió szerint a kontinens országai elegendő békefenntartót mozgósítottak és így nincs szükség nem afrikai származású katonákra a darfúri békefenntartáshoz. A nyilatkozat fékezheti a darfúri atrocitások megállítására irányuló külföldi törekvéseket. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa néhány napja döntött arról, hogy több, mint húszezer katonát küld a szudáni tartományba.

Darfúr újabban az a téma, amely a nyugati aktivistákat a klímaváltozás és a szegénység elleni harc mellett leginkább foglalkoztatja - úgy tűnik ugyanakkor, hogy Afrika nem kér a kontinensen kívüliek segítségéből.

Alpha Oumar Konare, az Afrikai Unió vezetője ugyanis azt mondta, hogy az afrikai országok ki tudják állítani azt a 26 ezer békefenntartót, akiknek vezényléséről az ENSZ Biztonsági Tanácsa döntött.

A békefenntartók nemzetisége volt az egyik legfőbb vitás kérdés a darfúri helyzet miatt bírált Szudán és a külvilág között. A kartúmi vezetés például nem akarta, hogy európai katonák és rendőrök is bevonuljanak a tartományba.

A nyugati segélyszervezetek és aktivisták ugyanakkor úgy
tartják, hogy a tisztán afrikai békeerő nem lehet eléggé "ütőképes" és aggódnak az akcióra szánt összeg kezelése miatt is.

Az Afrikai Unió vezetője most a szudáni elnökkel folytatott
tárgyalása után mondta azt, hogy nem kellenek nem afrikai országokból érkező csapatok.

Nyilatkozatából ugyanakkor nem derült ki, hogy pontosan mely országok is vennének részt a béketeremtő akcióban, melynek során a főként fekete lakosságot kellene megvédeni az arab dzsandzsavíd miliciáktól és szétválasztani az arabokat és a velük szemben álló darfúri lázadókat.

ENSZ illetékesek közben egyelőre azt mondják, hogy a békeerő
"jobbára" afrikai lesz, de jelezték, hogy Indonézia, Pakisztán, Nepál és Bangladesh is felajánlott katonákat. A kontingens összetételéről a hónap végéig kell dönteni.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást