Kudarcnak látszik a koszovói közvetítők pristinai látogatása

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 12. 14:21
Kudarcnak látszik a Koszovó kérdésében közvetítő kontaktcsoport megbízottainak pristinai látogatása, de másként, mint korábban. Ezúttal az albán politikai vezetők utasítottak el mereven mindent, amit hallottak, s a szerbek képviselői örültek, mert úgy érezték, végre az ő véleményükre is odafigyelnek.

Az Egyesült Államok, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország és Oroszország alkotta - az ENSZ BT-nek javaslatot tenni hivatott - kontaktcsoport háromfős küldöttsége Belgrád után szombaton és vasárnap Koszovó székvárosában tárgyalt az albán politikai vezetőkkel, s a tartományban még megmaradt mintegy 200 000 szerb képviselőivel.

Ez utóbbiak biztatónak tartották mindazt, amit Frank Wisner amerikai, Alekszandr Bocan-Harcsenko orosz megbízott, illetve az EU-országokat képviselő Wolfgang Ischinger német diplomata mondott.

"Jólesett, hogy úgy éreztük, ezúttal nem lesznek előre meghozott, Koszovó státusára vonatkozó döntések, és valóban egy mindkét fél igényeit kielégítő kompromisszum elérése a cél" - fogalmazott a hármassal megtartott találkozó után Slavisa Ristic, Zubin Potoknak, a kevés még megmaradt, jelentősebb szerb lakossággal rendelkező település egyikének a polgármestere.

A Belgrád és Pristina közti közvetlen tárgyalások sokkal jobb megoldást jelentenek, mint az úgynevezett "ingázó diplomácia" - mondta a korábbi, Martti Ahtisaari ENSZ-főmegbízott által vezetett tárgyalássorozatra utalva egy másik szerb képviselő. Ezek gyakorlatilag abban merültek ki, hogy az ENSZ-főmegbízott megpróbált közvetíteni a két, egymással szóba állni sem akaró küldöttség között.

Az albán vezetők, akik biztosra vették az Egyesült Államok és az EU vezető hatalmai által beígért függetlenségüket, ezzel szemben hidegen, s elutasítóan viselkedtek a három javaslattételre felhatalmazott diplomatával - jelentette a legtekintélyesebb pristinai újság, a Koha Ditore.

A tárgyalásról egyenes idézeteket közlő tudósítás szerint Agim Ceku miniszterelnök kijelentette, hogy az albánok Koszovó függetlenségének ez év vége előtti elérésére koncentrálnak, s ezt a közvetítőknek is meg kell érteniük. Az albán tárgyalók kijelentették, hogy Koszovó függetlensége nem lehet vita tárgya, mivel eldöntött kérdés - írta a Koha Ditore, hozzátéve, hogy keményen nekiszegezték a kérdést Alekszandr Bocan-Harcsenkónak: kifejtené-e pontosan a kompromisszumot, s további tárgyalásokat igénylő Oroszország Koszovóval kapcsolatos álláspontját?

"Ha Oroszország nem változtat álláspontján, nem számíthat Koszovó együttműködésére" - közölték határozottan a pristinai lap szerint a szerb tartomány albán vezetői.