Irakiak segítséget kérnek az iráni támogatású halálosztagokkal szemben

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 12. 17:46
Szenvedélyes hangú felhívásban kért segítséget az arab országoktól vasárnap egy befolyásos iraki szunnita vezető az állítása szerint Irán támogatását élvező halálosztagokkal és milíciákkal szemben.

Adnan ad-Dulaimi, a parlament legnagyobb szunnita tömörülésének, az Iraki Egyetértés Frontjának vezetője arra figyelmeztetett: fennáll a veszélye, hogy Bagdad a "perzsák" és "szafavidák" kezére kerül, mindkét kifejezéssel Iránra célozva.

"Arabok, testvéreitek a két folyam országában és különösen Bagdadban példátlan népirtó hadjáratnak vannak kitéve olyan milíciák és halálosztagok részéről, amelyeket Irán irányít, fegyverez fel és támogat" - írta Dulaimi közleményében.

Az Irakkal szomszédos országokban a lakosság többsége szunnita, miközben Iránt és Irakot zömében síiták lakják. Ezért a térségben egyre nagyobb aggodalmat kelt, hogy Teherán befolyásra tehet szert a síita irányítású iraki kormány és biztonsági erők felett.

Dulaimi felhívása a szunniták növekvő csalódottságát tükrözi Núri al-Máliki kormányával szemben, amelyet a társadalom széles köreiben azzal vádolnak, hogy elfogult a síiták iránt és nem vet véget a kivégzésszerű gyilkosságoknak, amelyeket általános vélekedés szerint főként síiták vezette milíciák hajtanak végre.

Az amerikai hadsereg is egyre többször hangoztatja, hogy Teherán szítja az erőszakot Irakban, mert kiképezi, és hatékony fegyverekkel látja el a síita fegyveres csoportokat, amit Irán következetesen tagad.

Irak síita miniszterelnöke a múlt héten látogatott el másodszor Iránba hivatalba lépése óta. Bírálói közül sokan ebben látták bizonyítékát annak, hogy Teherán kiterjesztette befolyását Máliki kormányára.

A miniszterelnök ígéretet tett arra, hogy tárgyalóasztalhoz ül a belpolitikai reformokat követelő szervezetekkel, köztük az Iraki Egyetértési Fronttal, amelynek miniszterei bojkottálják a kormányüléseket.

Dulaimi közleményében azonban említést sem tesz megbékélési törekvésekről, ellenben sürgős cselekvést szorgalmaz a síita milíciák szervezett hadjárata ellen, amellyel ki akarják űzni a szunnitákat a fővárosból, részletesen felsorolva azokat a szunniták lakta negyedeket, amelyeket naponta lőnek iráni gyártmányú aknavetőkkel.

Megvádolta az arab országokat, hogy nem vesznek tudomást az iraki szunniták szenvedéseiről, és figyelmeztetett a történések várható térségbeli kihatásaira, emlékeztetve arra, hogy már több mint 2 millió iraki szunnita menekült él Szíriában, Jordániában és Egyiptomban.