Önmagát ajánlotta fel a filmsztár a lázadó vezérért cserébe

Infostart
2007. augusztus 7. 09:22
Mia Farrow a saját szabadságát ajánlotta fel az egyik nagy tekintélyű darfúri lázadóvezéréért cserébe a szudáni elnöknek.

Szulejman Dzsamusz, a Szudáni Felszabadítási Hadsereg (SLA) humanitárius ügyekért felelős koordinátorát 13 hónapja az ENSZ őrzi. A 62 éves lázadó vezért a világszervezet engedély nélkül szállította a kordofani kórházba. Gyomorbiopsziát kellene rajta végrehajtani, ez azonban ebben a kórházban lehetetlen.

Omár Hasszán al-Basír szudáni elnök viszont közölte: ha Dzsamusz elhagyja a kórházat, azonnal letartóztatják. Ezért a színésznő - Frank Sinatra egykori felesége és Woody Allen volt élettársa -, aki az UNICEF jószolgálati nagykövete, felajánlotta önmagát Dzsamuszért cserébe.

"Õrizetbe vétele előtt Dzsamusz kulcsszerepet játszott abban, hogy tárgyalóasztalhoz ültesse a riválisokat, és békét teremtsen köztük. Nélküle nem lehet béke" - magyarázta a levelében a színésznő.

Farrow ajánlatának nyilvánosságra hozatala után néhány órával a lázadó szervezetek közül nyolcnak a képviselői bejelentették: közös álláspontot alakítottak ki, és készek a konfliktust lezáró tárgyalásra a szudáni kormánnyal. A jelentősebb lázadó csoportok közül kettőnek a vezetője hiányzott a megbeszélésről - egyikük Dzsamusz volt.

A megállapodás előzménye, hogy múlt héten megszületett a döntés, amelynek értelmében az ENSZ és az Afrikai Unió 26 ezer békefenntartót küld Darfúrba.