Elhunyt Jean-Marie Lustiger bíboros, volt párizsi érsek

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 6. 06:25
Nyolcvanéves korában vasárnap Párizsban súlyos betegség következtében elhunyt Jean-Marie Lustiger bíboros, volt párizsi érsek - közölte a francia elnöki hivatal. Lustiger bíboros a párizsi Jeanne-Garnier kórházban halt meg, ahol április 23-ától ápolták.

2006 októberében a bíboros maga jelentette be a párizsi papságnak, hogy "súlyos betegségben szenved".

A francia katolikus egyház egyik legbefolyásosabb személyisége 1926. szeptember 17-én született Aaron Lustiger néven Párizsban lengyel zsidó bevándorló családban. Édesanyja az auschwitzi náci haláltáborban halt meg. 1940-ben vette fel a keresztséget és a Jean-Marie keresztnevet.

1954-ben szentelték pappá, a párizsi Sorbonne egyetem és a főiskolák, majd a XVI. kerületi Sainte-Jeanne de Chantal parókia lelkésze volt. II. János Pál pápa 1979-ben nevezte ki Orléans püspökévé, majd 1981-ben Párizs érsekévé. Ezt a tisztséget 2005-ig töltötte be, amikor 78 éves korában lemondott. 1983-ban lett bíboros.

Nicolas Sarkozy francia elnök részvétét fejezte ki "az ország szellemi, erkölcsi, intellektuális és vallási élete nagy alakjának" távozása miatt. Michele Alliot-Marie belügyi és Christine Albanel kulturális miniszter a "párbeszéd" embereként említették az elhunyt főpapot, míg Francois Fillon kormányfő azt emelte ki, hogy Jean-Marie Lustiger "meghatározó módon járult hozzá a katolikus egyház kisugárzásához, amelynek szerinte a világ és az emberek előtt nyitottnak és a korral mindig lépést tartónak kellett lennie".

Richard Prasquier, a Franciaországi Zsidó Intézetek Képviselő Tanácsának (CRIF) elnöke "azt a jelentős történelmi szerepet" emelte ki, amelyet a bíboros "a zsidók és a katolikusok közötti viszony javításában" játszott.

Számos hittani mű szerzője volt. 1995-ben a Francia Akadémia tagjává választották. Utolsó megjelenése az akadémián május 31-én volt, amikor elbúcsúzott a "halhatatlanoktól". "Engem nem látnak többé" - mondta akkor.

Utolsó nyilvános szereplése 2007. január 26-án volt, amikor a párizsi Notre-Dame székesegyházban részt vett Pierre abbé gyászmiséjének bemutatásán.

Jean-Marie Lustiger gyászszertartását péntek délelőtt tartják a párizsi Notre-Dame-ban.