Építészek már két éve figyelmeztettek az életveszélyes hídra

InfoRádió / MTI
2007. augusztus 3. 12:27
Az Amerikai Építőmérnökök Társasága már két évvel ezelőtt figyelmeztette a hatóságokat a szerdán összeomlott minneapolisi híd szerkezeti hibáira. Közben az amerikai elnök bejelentette: szombaton a helyszínre látogat.

Az Amerikai Építőmérnökök Társasága adatai alapján több mint 70 ezer hídnál vannak kisebb nagyobb hiányosságok, kijavításuk több mint 188 milliárd dollárba kerülne.

Mary Peters közlekedési miniszter rendelete szerint 750 hidat ellenőriznek a szakemberek a következő hetekben az Egyesült Államokban.

A Mississippi-n átívelő híd a szerda esti csúcsforgalom idején omlott össze Minneapolisban; a rendőrség eddig négy ember halálát erősítette meg, de az áldozatok száma emelkedhet, mert a baleset idején legalább 50 jármű volt a hídon és több a folyóba zuhant. A sérültek száma csaknem 80.

Közben a Mississippiben már nem kutatnak túlélők után - a mentőalakulatok feladták a reményt, hogy bárkit is kimenthetnének a Minneapolisban összeomlott híd romjai alól.

Helyi idő szerint csütörtök délután a rossz látási viszonyok és az erős örvények miatt visszahívták a búvárokat, akik azt mondták, hogy 12 járművet láttak a vízben.

Ezek egy része hatalmas betondarabok alá szorult, "és tudjuk, hogy emberek vannak bennük. Tudjuk, hogy még további áldozatok vannak" - mondta Tim Dolan rendőrfőnök. További részletek itt!

Az amerikai elnök szombaton Minneapolisba látogat. George Bush korábban segítséget ígért a szerencsétlenség túlélőinek, valamint központi támogatást ajánlott fel az autópályahíd újjáépítésére.