Szigorítják az óvintézkedéseket az Egyesült Államokban

InfoRádió / MTI
2007. július 28. 17:21
Az amerikai kongresszus pénteken törvényt szavazott meg a terrorizmust megelőző óvintézkedések szigorításáról, többek között a közlekedés területén. Az új jogszabály figyelembe veszi a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadásokat kivizsgáló bizottság számos ajánlását. A tervezet lehetővé teszi a vízummentességben részesített országok körének a kiterjesztését.

A törvény, amelyet várhatóan rövidesen aláír George Bush elnök is, előírja az utasszállító repülőgépek csomagrakományának átvizsgálását, a kikötők és a légi kikötők szigorúbb ellenőrzését, az Egyesült Államokba tartó teherhajók átvilágítását a kiindulási kikötőben és a terrorizmus által fenyegetett amerikai városoknak nyújtott támogatások növelését.

A képviselőház helyi idő szerint péntek este 371 igen és 40 nem szavazattal fogadta el a törvényt, miután a szenátus előző nap 85 igen és 8 nem szavazattal támogatta.

A törvény értelmében a repülőtereknek három évük van arra, hogy felkészüljenek olyan rendszer telepítésére, amely képes az utasszállító repülőgépekbe berakodott csomag és egyéb rakomány ellenőrzésére, és öt év alatt kell a hajók rakományának átvilágítását előkészíteni abban a több, mint 600 kikötőben, ahonnan hajók indulnak az Egyesült Államokba.

A jogszabály négy év alatt 4 milliárd dollárt szán a közúti és vasúti szállítás biztonságának növelésére, és évi 740 milliót pedig a repülőterek biztonságának fokozására.

A törvény értelmében elektronikus rendszer üzembe helyezésével kell szigorítani a biztonsági intézkedéseket azon országok állampolgárai beutazására vonatkozóan, amelyek nem vízumkötelesek. A tervezet lehetővé teszi a vízummentességben részesített országok körének a kiterjesztését.

A feltételek között szerepel, hogy az elutasított vízumkérelmek aránya nem haladja meg a 10 százalékot. Magyarország esetében ez tavaly ez a mutató 12,7, Lengyelországéban 26,2 volt. Csehország, Észtország vagy Dél-Korea mutatója 10 százalék alatt volt az AP szerint. A másik szempont a túltartózkodás: azok aránya, akik tovább maradnak az Egyesült Államokban a vízumban megszabott időtartamnál. Erről nincsenek pontos adatok.