A terrorizmusellenes jogszabályok szigorítását javasolja Gordon Brown

InfoRádió / MTI
2007. július 25. 19:46
A határellenőrzés hatékonyabbá tételét ígérte, és a terrorizmusellenes jogszabályok szigorítását javasolta szerdán Gordon Brown brit miniszterelnök. A terrorellenes kormányjavaslatok korábban felbőszítették az ország muzulmán lakosságát, és megosztották a parlamenti képviselőket.

Brown most először beszélt nyilvánosan biztonsági kérdésekről azóta, hogy júniusban átvette a kormányfői hivatalt Tony Blairtől. A közelmúltbeli, meghiúsult londoni és skóciai pokolgépes merényletkísérletek már a 15. hasonló terrortámadás-kezdeménynek számíthatók 2001 óta - jelentette ki a parlamentben.

Nagy-Britanniát jelenleg mintegy 30 ismert terrorista összeesküvés és mintegy 200, többségükben az al-Kaidához kötődő, megfigyelés alatt tartott terroristasejt fenyegeti - tette hozzá.

Brown új javaslatainak középpontjában a kikötők és a repülőterek biztonságának megerősítése áll, mert vannak olyan vélemények, amelyek szerint ez a terrorizmus elleni küzdelem gyenge pontja. Létrehoznak egy egyesített határbiztonsági erőt, a határátkelő pontokon minden utast elektronikus ellenőrzésnek vetnek alá, és jövő márciustól már csak biometrikus vízumot bocsátanak ki minden kérelmezőnek - közölte Brown.

A kormány kezdeményezéseinek legkritikusabb része az, amely szerint a jelenleg engedélyezett 28-ról 56 napra növelnék a terrortevékenységgel gyanúsított személyek eljárás megindítása nélküli előzetes őrizetben tartásának maximális időtartamát, ami nagyon kényes kérdés azóta, hogy négy brit iszlamista 2005. július 7-én öngyilkos pokolgépes merényletekkel 52 ember halálát okozta Londonban.

Tony Blair éppen azzal a javaslatával szenvedte el két évvel ezelőtt első vereségét a brit alsóházban pártjának lázadó képviselői révén, hogy a rendőrség akár 90 napig is őrizetben tarthasson gyanúsítottakat eljárás megindítása nélkül. A parlament ehelyett fogadta el kompromisszumként a 28 napos maximális időtartamot.

Az ellenzéki Konzervatív Párt egyelőre nem látja indokoltnak a változtatást.

Az Amnesty International (AI) nemzetközi emberi jogi szervezet szerdai sajtóközleménye szerint az 56 napos fogva tartás felér egy internálással és támadás az emberi jogok ellen.