Mélyponton a betegeskedők száma

Infostart
2007. július 16. 14:28
Németországban mélypontra süllyedt a betegeskedő alkalmazottak száma. A berlini egészségügyi minisztérium most közzétett jelentése szerint 1970. óta sohasem jelentettek ilyen kevesen beteget munkaadóiknak, mint ez év első felében.

Január elseje és június vége között a német alkalmazottak munkaidejük 3,34 százalékát töltötték táppénzen. Ez 3 tized százalékkal marad el a tavalyi átlag mögött, egyben pedig rekorderedménynek számít 1970 óta. Korábban ugyanis nem vezettek országos szinten statisztikát a beteget jelentő dolgozókról.

Szakértők meglepetten vették tudomásul a most közétett adatot, mert eddig abból indultak ki, hogy az alkalmazottak könnyebben szánják rá magukat még kisebb gyengélkedés esetén az otthon maradásra, ha szárnyal a konjunktúra, mint amikor pang a gazdasági és állásuk elvesztésétől kell tartaniuk.

Mégis, a most készült felmérésből kiderül az is, hogy továbbra is a felmondástól való félelemre vezethető vissza a rekord adat.

Országos szintre lebontva a keletnémetek 9 százalékkal többet jelentettek beteget, mint a nyugati tartományokban élő honfitársaik, ami némileg ellentmond ennek a feltételezésnek, mert az egykori NDK-ban ma is jóval magasabb az állástalanok száma, mint Nyugat-Németországban.

Komoly szerepet játszik viszont a betegeskedések visszaesésében az a tény is, hogy a vállalatok egyre többet invesztálnak az egészségügyi intézkedésekbe is, ami kiváltképpen a nehéz testi munkát végzők, így építkezési dolgozók esetében érezteti hatását.

A felmérésből kiderül az is, hogy a rendszeresen betegeskedő alkalmazottaktól a cégek már az elmúlt években megváltak.

Magyarországon is hasonló adatokat mértek


Nemrég a magyar sajtó is arról számolt be, hogy az év első felében meredeken csökkent a betegállományban töltött napok száma. Ez állítólag az enyhe télnek is köszönhető, valamint annak, hogy kevesebben maradnak otthon egészségesen, miközben többen dolgoznak betegen.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást