Európa sajnálja az orosz elnök aláírását

InfoRádió / MTI
2007. július 14. 15:53
Sajnálattal fogadta az Európai Unió, hogy az orosz elnök aláírta az európai hagyományos fegyverzetek korlátozásáról szóló szerződés felfüggesztéséről szóló rendeletet - közölte az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének szóvivője.

Vlagyimir Putyin utasította a külügyminisztériumot, hogy értesítse az 1992. november 9-én hatályba lépett, majd 1999-ben módosított szerződés tagállamait az orosz döntésről.

Moszkva most azt követeli, hogy 2008. július 1-ig minden NATO-tagállam ratifikálja a szerződést, a szövetség kezdje meg katonai erejének csökkentését, ellensúlyozva ezáltal a Varsói Szerződés volt tagállamainak NATO-tagságával megszerzett kiegészítő erőt, valamint a volt szovjet balti köztársaságok írják alá is az európai hagyományos fegyverzetek korlátozásáról szóló szerződést.

Leonyid Ivasov vezérezredes, a moszkvai Geopolitikai Akadémia elnöke helyesnek nevezte a döntést, és úgy vélte, hogy Moszkvának most gyakorlati lépéseket kell tennie. Ezek közé sorolta a katonai jelenlét fokozását a Kaukázusban és Oroszország északnyugati részében.

Sajnálják

Az Európai Unió sajnálattal fogadta a döntést - jelentette ki az Európai Unió kül- és biztonsági főbiztosának szóvivője, hozzátéve: reméli, hogy folytatódik a dokumentummal kapcsolatos problémák megvitatása.

A NATO hasonlóképpen sajnálattal fogadta a moszkvai bejelentést. A szövetség szóvivője hangoztatta: a NATO-tagállamok a szerződést az európai stabilitás sarokkövének tekintik, és szeretnék, hogy a dokumentumot a lehető leghamarabb ratifikálják.