Újabb kormányválság Lengyelországban

InfoRádió / MTI
2007. július 10. 09:35
Lengyelországban várhatóan szeptemberben döntenek arról, hogy tartsanak-e előre hozott választásokat. Jaroslaw Kaczynski miniszterelnök azután közölte ezt, hogy a varsói parlamentben - a baloldali Önvédelem nevű párt kilépése miatt - kisebbségbe került a kormánykoalíció.

Az Önvédelem azért döntött a koalíció felbontása mellett, mert elnökét, Andrzej Leppert, az államfő felmentette miniszterelnök-helyettesi tisztségéből.

A varsói kormányszóvivő közölte: a politikus menesztéséről azután döntött a miniszterelnök, hogy a korrupcióellenes hivatal nagyszabású visszaélésről készített jelentést; az ügyben két embert őrizetbe vettek.

A lengyel kormányfő korábban egy másik korrupcióellenes vizsgálattal összefüggésben menesztette Tomasz Lipiec sportügyi minisztert is, aki a kormányzó Jog és Igazságosság párt tagja.

A történtek után az ellenzéki Baloldali Demokratikus Szövetség a törvényhozás azonnali feloszlatását indítványozta, majd közölte: bizalmatlansági indítványt nyújt be a varsói kormány ellen.