Tömegesen tartóztatják le a boltosokat, mert nem csökkentik az árakat

Infostart
2007. július 10. 20:57
Felére csökkentette a zimbabwei kormány több árucikk árát, hogy megfékezze a világ legnagyobb - 3700 százalékos - inflációját. Aki nem tartja be az utasítást, azt börtönbe zárják - eddig 1328 boltos került rács mögé.

A boltosok szerint a hatósági ár alacsonyabb a beszerzésinél - ezért sokan kénytelenek bezárni az üzletüket.

A még nyitva tartó boltokat a hatóságok ellenőrzik. Aki nem csökkentette felére az árakat, azt letartóztatják. Sokan azonban másképpen játsszák ki a törvényt: mihelyt az ellenőrök elmennek, emelik az árakat.

"Arra kérjük a vásárlókat, jelentsék ezeket az eseteket" - szólított fel a sajtón keresztül Oliver Mandipaka, a rendőrség szóvivője, aki azt ígérte, hogy kíméletlenül folytatni fogják az ellenőrzéseket.

A kisebb boltok tulajdonosait pénzbírsággal büntetik, az üzlethálózatok vezetőit azonban bíróság elé állítják - jelenleg 33-an várnak a tárgyalásukra.

A zimbabwei valaha a legfejlettebb gazdaság volt Afrikában, ma azonban már túl van az összeomláson. Az egyik helyi lakos arról panaszkodott a BBC tudósítójának, hogy manapság egy darab banán többe kerül, mint amennyit 2000-ben fizetett négy hálószobás házáért.

A kormányzat azzal vádolja a boltosokat, hogy az áremelésekkel lázadást akarnak szítani, hogy megdöntsék Robert Mugabe elnök hatalmát. A közgazdászok szerint azonban éppen az államfő politikája vezetett a gazdaság összeomlásához.