A palesztin kormányfővel találkozott az izraeli külügyminiszter

InfoRádió / MTI
2007. július 9. 07:09
Cipi Livni izraeli külügyminiszter Szalám Fajjád palesztin kormányfővel találkozott Jeruzsálemben vasárnap este, első ízben azóta, hogy június közepén hivatalba lépett az új palesztin kormány.

Mahmúd Abbász palesztin elnök, a Fatah vezetője menesztette a Hamász iszlamista mozgalom vezette kormányt, és Szalám Fajjádot nevezte ki a kabinet élére, miután a Hamász június 14-én fegyveresen átvette az ellenőrzést a Gázai övezet felett.

"A megbeszélés főként a Palesztin Hatóság helyzetéről és arról folyt, hogyan lehet javítani a palesztin területek lakóinak életkörülményeit az izraeli biztonsági érdekek egyidejű védelmével" - tudatta közleményben Cipi Livni hivatala.

Szálem Fajjád hivatala vasárnap közölte, hogy a kormányfő magas rangú izraeli vezetőkkel találkozik, akikkel a palesztin területeken bevezetett közlekedési korlátozások enyhítéséről és a palesztin foglyok elengedéséről akar tárgyalni.

Az izraeli kormány vasárnap jelentette be, hogy jóváhagyta a Fatah 250, Izraelben bebörtönzött tagjának szabadon bocsátását.

Az Arab Liga bejelentette, hogy a héten küldöttséget küld Izraelbe, hogy az arab békekezdeményezésről tárgyaljon - közölték arab és izraeli diplomaták.

A jordániai külügyminisztérium közölte, hogy Abdullal al-Hatíb jordániai és Ahmed Abul Geit egyiptomi külügyminiszter kedden Jeruzsálembe utazik, hogy Ehud Olmert kormányfővel, Cipi Livni külügyminiszterrel és Ehud Barak védelmi miniszterrel tárgyaljon.