Terrorveszély: szigorúan ellenőrzik a külföldi orvosokat

InfoRádió / MTI
2007. július 4. 14:52
Nagy-Britanniában fokozottan ellenőrzik a külföldön toborzott orvosokat a Londonban és Glasgow-ban múlt héten meghiúsított merényletkíséletek miatt - jelentette be a brit miniszterelnök.

A múlt kedd óta hivatalban lévő Gordon Brown a parlamentben közölte: haladéktalanul felülvizsgálják, hogy milyen intézkedéseket kell tenni az állami egészségügyi szolgálat toborzási programjával összefüggésben. Szombat óta a legmagasabb szintű terrorkészültség van érvényben Nagy-Britanniában.

Pénteken pokolgépet találtak két autóban London belvárosában, egy nappal később pedig két férfi terepjáróval próbált berontani a glasgow-i repülőtér főbejáratán.

A merényletkísérleteknek eddig 8 gyanúsítottja van, mindannyian külföldiek és legalább hárman közülük a brit állami egészségügyi szolgálat alkalmazottai.

Brit lapinformációk szerint a merényletkísérletekkel összefüggésbe hozható minden személy az állami egészségügy orvosa vagy szakértője, és az al-Kaida terrorhálózat segítségével helyezkedtek el Nagy-Britanniában.

A brit belügyminiszter a múlt hétvégén a BBC televíziónak úgy nyilatkozott: Nagy-Britanniának súlyos és tartós terrorfenyegetettséggel kell szembenéznie, amely az al-Kaida terrorszervezethez kötődik.