Sárgaságban szenved a Tadzs Mahal

Infostart
2007. július 2. 20:29
Súlyosan beteg, sőt haldoklik India leghíresebb műemléke - fogalmaznak a dél-ázsiai ország illetékesei. A világ hét új csodája közé esélyesként pályázó Tadzs Mahalt gyakran borítja be a por és a szmog, a tövében kanyargó folyó pedig bűzös és tele van szeméttel.

Az agrai műemlék megmentéséért folytatott kampány egyik vezéralakja szerint, ha minden így megy tovább, akkor a fenséges mauzóleum hamarosan egy beteg öregemberhez lesz hasonló.

A szennyezés miatt egyre intenzívebben károsodnak a kövek, egyfajta korróziós hatás figyelhető meg - tette hozzá K. S. Rana.

Az indiai parlament szakbizottsága idén állapította meg, hogy a levegőből lerakódó apró szennyező részecskék sárgás árnyalatot adnak a Tadzs Mahal vakítóan fehér márványának.

A jelentés szerint a kén-dioxid és a nitrogén-oxidok jelenléte általában a határérték alatt van, más szennyező anyagok, például a korom és a por koncentrációja többször is rekordot döntött az utóbbi időben.

Az Agrai Egyetem történelem tanszékének vezetője úgy fogalmazott: a műemlék sárgaságban szenved, és gyors kezelésre van szüksége.

A hatóságok már többféle módszerrel igyekeztek visszafogni a légszennyezést a négymilliós Agrában és környékén, de eddig nem jártak sikerrel.

A településen naponta órákon keresztül nincs áram, így a lakóházakban, gyárakban és üzletekben saját, üzemanyagfaló generátorokkal állítanak elő áramot. Az üveggyárak és egyéb üzemek egy része átállt ugyan a kokszról a gázra, de a folyamat lassú.

A Tadzs Mahalt naponta mintegy 20 ezer turista keresi fel.