Erős nyakú államfő: egy kilogrammos aranyláncot kapott

InfoRádió / MTI
2007. június 30. 09:24
Gyémánttal kirakott, egy kilogramm súlyú aranylánccal tüntette ki a türkmén parlament a közép-ázsiai ország elnökét, Kurbanguly Berdimukhammedovot.

Az arany-fehérarany ötvözetből készült díjat kizárólag a belföldön, illetve a külpolitikában kimagasló eredményeket elérő türkmén államfők kaphatják meg.

Berdimukhammedov a decemberben elhunyt Saparmurat Niyazovot követte Türkmenisztán élén.

Hatalomra kerülésekor azt ígérte, szakít elődje politikájával - amely az ország elszigetelődéséhez vezetett -, és javítja a viszonyt a szomszédos országokkal. Kilátásba helyezte az oktatás, valamint az egészségügyi- és nyugellátás fejlesztését is.

A reformígéretek hallatán többen úgy vélekedtek, van esély arra, hogy az új elnök enyhít a társadalom szigorú ellenőrzésén is, amelyet a magát minden türkmének atyjának neveztető Niyazov épített ki.

A türkménbasi címet viselő előző elnök erős személyi kultuszt alakított ki maga körül: szinte istenségnek kijáró tiszteletet követelt magának, számos szoborral és műemlékkel dicsőítette saját magát, és naptári hónapokat nevezett el magáról és családtagjairól.

Niyazov elnöksége idején a Nyugat rendszeresen bírálta Türkmenisztánt az emberi jogok megsértése miatt.