Már talált is új munkát Tony Blair

Infostart
2007. június 27. 18:44
Az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió közel-keleti megbízottjaként folytatja pályafutását a szerdán leköszönt brit kormányfő. Tony Blair kinevezését korábban Moszkva ellenezte, de a jelek szerint sikerült meggyőzni.

Alig pár órával azután, hogy tíz évnyi miniszterelnökség után benyújtotta lemondását II. Erzsébet királynőnek, Tony Blair újabb felkérést kapott. A politikus az Egyesült Államok, Oroszország, az ENSZ és az Európai Unió közel-keleti megbízottjaként folytathatja karrierjét.

Korábban már zajlottak egyeztetések a kérdésben, ám Oroszország határozottan ellenezte az akkor még hivatalban lévő brit miniszterelnök távozása utáni szerepvállalását.

"A legfontosabb dolog megpróbálni kieszközölni, hogy a nemzetközi közösségen belül konszenzust élvező véleménynek hatása is legyen - azaz, hogy a stabilitás és a béke elérésének egyetlen útja a két állam létrehozása" - vázolta elképzeléseit képviselői kérdésre válaszolva Tony Blair a brit alsóházban.

Diplomáciai források szerint az Oroszország és Nagy-Britannia közötti fagyos kapcsolat lehetett az egyik oka a bejelentés csúszásának. Vezető ENSZ-diplomaták ugyanakkor olyan sztárjátékosnak nevezték Tony Blairt, aki új lendületet adhat a közel-keleti békefolyamatnak.