Terrorveszély Németországban

Infostart
2007. június 22. 11:21
A német belügyminisztérium megerősítette azt az értesülést, hogy az ország a szélsőséges iszlám csoportok érdeklődésének középpontjába került és nem lehet kizárni terrorcselekmények elkövetését. A hatóságok elsősorban öngyilkos merényletek végrehajtásától tartanak.

A második német tévécsatorna megbízható forrásokra hivatkozva beszámolt arról, hogy szélsőséges iszlám csoportok agfanisztáni titkos kiképzőtáborában jelenleg legkevesebb tíz német állampolgár készül fel erőszakcselekmények végrehajtására.

A hírt a belügyminisztérium államtitkára is megerősítette és utalt arra, hogy a 2001. szeptember 11-i amerikai merényletek óta sohasem volt akkora a terrorveszély Németországban, mint manapság.

Utalt arra is, hogy az elmúlt napokban megerősítették a határforgalom ellenőrzését és kiterjesztették a gyanúsnak tűnő személyek telefonbeszélgetéseinek lehallgatását is.

Az államtitkár azonban leszögezte, hogy a belbiztonsági szerveknek nincs tudomásuk konkrét merénylet előkészítéséről. A német hatóságokat különösen aggasztja egy amerikai videofelvétel, amelynek tanúsága szerint az afganisztáni és pakisztáni határhoz közeli titkos kiképzőtáborokban több fiatal is jelentkezett németországi öngyilkos merénylet elkövetésére.

A veszélyt bizonyítják azok a támadások is, amelyeket a kabuli német nagykövetség ellen intéztek az elmúlt napok során. Ezeket biztonsági okokból eddig nem hozták nyilvánosságra.

A német televízió terrorizmus-szakértője rámutatott arra, hogy a fenyegetés valószínűleg kapcsolatban áll a berlini törvényhozás ősszel esedékes szavazásával, amelyen a képviselők arra készülnek, hogy további egy évre meghosszabbítsák az Afganisztánba vezényelt német békefenntartó alakulatok mandátumát.

A szakértő szerint nem lehet kizárni, hogy a tervezett merényletek célja a megfélemlítés, hasonlóan a 2004-ben Madridban végrehajtott robbantáshoz, amelynek nyomán a spanyol szavazók váratlanul új kormányt segítettek hatalomra.


KAPCSOLÓDÓ HANG:
Hanganyag
A böngészője nem támogatja a HTML5 lejátszást